Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


ETIKAI KÓDEX

Amatőr Bojlisok Klubja

Etikai Kódex

Bevezetés

Az Amatőr Bojlisok Klubja bojlizáson elsősorban a ponty horgászatát, módszerét tekintve a horog közelében felkínált, bármilyen csalival történő horgászatot érti.

A halászat, mint az egyik legősibb emberi tevékenység, a természet és az ember különleges kapcsolatát jelenti. Ezt a kapcsolatot együttesen alakítják és szabályozzák az ösztönök, a tradíciók és a jogszabályok.

A bojlis horgászat szenvedély, sport, szakma, ugyanakkor a társadalmi kultúra egyik speciális megnyilvánulási formája is.

A bojlis horgászat egy sajátos életforma, önként vállalt felelősség, amely a bojlis horgász és a hal, a bojlis horgász és a természet, valamint a bojlis horgászok és a nem bojlis horgászok sokszínű és bonyolult kapcsolatrendszerének egészére terjed ki.

A bojlis horgászat, mint a sporthorgászat egyik ága, művelőjétől intelligens, segítőkész, kulturált magatartást kíván meg, úgy a vízparton, ahogy az élet más területein is. Az ABK Etikai Kódex útmutatást ad, amelyek betartásával minden bojlis horgász elismert tagja lehet a horgásztársadalomnak.

1. Felelősség a természetért, felelősség a halakért

1.1 A bojlis horgász ismerje, védje és oltalmazza a védelem alatt álló állatokat és növényeket. Ismerje a horgászható fajok általános leírását, magatartását, táplálkozását.

1.2 A bojlis horgász ne csak szeresse, tisztelje, becsülje, de ismerje is a természetet. Folyamatos önképzéssel fejlessze ismereteit, melyek nélkül nem igazodhat el a vizek és vízpartok mozgalmas és sokrétű életközösségében.

1.3 A víz a hal számára élőhely, az ember számára életfeltétel. A bojlis horgászat erkölcsi alapja a természet iránt érzett szeretet, tisztelet, megbecsülés.

1.4 A bojlis horgász óvja és támogassa a vizek és vízpartok tisztaságát, lehetőségeihez képest vegyen részt a szennyeződések és károk elhárításában.

2. Szakértelem és jártasság

2.1A bojlis horgász a halfajok szakértő ismerője.

2.2 A bojlis horgászat célja a hal kifogása, lemérése, lefényképezése, ápolása, majd visszabocsátása, de nem minden eszközzel és minden áron! A bojlis horgászat emberséges, állatbarát, esélyt ad a halaknak a továbbélésre.

2.3 A bojlis horgászat hivatásnak tekinthető, amely szakértelmet, pontosságot, megbízhatóságot feltételez, függetlenül attól, hogy az illető foglalkozásszerűen, vagy hobbiból űzi a mesterséget.

2.4 A bojlis horgász pontosan ismerje, és maradéktalanul tartsa be a horgászattal kapcsolatos törvényeket, rendeleteket, horgászegyesületi, magánkezelésben lévő tavakon a tógazdák által hozott szabályokat, előírásokat.

3. Halak és más vízi állatok méltósága

3.1 A halak kifogására csak a törvények és rendeletek, illetve az írott és íratlan bojlis szabályok keretei között, az adott horgászegyesület halgazdálkodási terveinek megfelelően, a helyszín és a körülmények alapos ismeretében, az arra alkalmas törvényes eszközzel kerülhet sor.

3.2 A bojlis horgász a vizek, és vízpartok állatainak szenvedést semmiképpen ne okozzon, az állatkínzás minden formáját ítélje el, attól határolódjon el, és ha teheti, akadályozza is meg.

3.3 A magyar horgásztársadalom érdeke, hogy vizeinken a halak nyugodt körülmények között leívhassanak, életszükségletüknek megfelelő teret találjanak.

3.4 A tavakat, folyókat, patakokat benépesítő és változatossá tevő halfajokkal és vízi állatokkal közös szülőhelyünk, a Föld.  A vizek és vízpartok lakói nem ellenségeink. A bojlis horgászat állati életek kioltásával nem járhat, a horgászetika egyik legfontosabb alapelve a halak és vízi állatok méltóságának elismerése, életének tisztelete.

3.5 A halak védelmének nagyon fontos része a - lehetőleg - szakállnélküli horog használata, amellyel a hal szája kevésbé sérül, tekintettel arra, hogy a horog egyetlen mozdulattal kiakasztható.

3.6 Horgászatkor elengedhetetlen a nagyméretű merítőháló és a pontymatrac használata. Fontos, hogy a pontymatrac a hal ráfektetése során vizes legyen, ezzel csökkentve a pikkely és a nyálka sérülését, valamint egyéb megbetegedések keletkezését. Ugyanezt a célt szolgálja a fertőtlenítő szerek visszabocsátás előtti rendszeres alkalmazása.

3.7 A bojlis horgász trófeája a kifogott halról készült fénykép. A fénykép készítése közben a halat tartó horgász ne álljon, hanem lehetőség szerint guggoljon, vagy térdeljen a pontymatrac felett, megelőzve, hogy a hal egy hirtelen mozdulat következtében a kézből kicsúszva megsérüljön. A hal fényképezése során a halat két kézzel fogjuk meg, kerülve a kopoltyúfedők alá történő benyúlást.

3.8 Minden 5 kilogramm feletti halat - bojlis módszerrel fogva az öt kilogramm alatt lévőt is - kíméletesen vissza kell bocsátani, megnövelve az esélyt újbóli kifogásukra. Egy esetleges hosszabb fárasztás után, visszabocsátás alkalmával a kimerült halat addig kell a vízben kéz között tartani, amíg a hal nem képes önmagától - maradandó károsodás nélkül - elúszni!

3.9 Bojlis horgászhoz méltatlan magatartás a kifogott halakat - későbbi visszafogáskor az azonosíthatóság érdekében - bármilyen jelzéssel ellátni, megjelölni, megcsonkítani.

3.10 A hal kifogása és visszabocsátása közötti időben nélkülözhetetlen a hal folyamatos locsolása, így elkerülhető kiszáradása, valamint segít a halnak átvészelni átmeneti rabsága alatt a tó vizének hőmérséklete és a parton levő mindenkori hőmérséklet különbségét.

4. Önfegyelem, önuralom, nevelés

4.1 A bojlis horgász, tekintettel arra, hogy a bojlis horgászat egyre népszerűbb Magyarországon, legyen legmesszebbmenőkig előzékeny, udvarias, teremtsen sporttársi kontaktust a más módszerrel horgászókkal szemben, nem zavarva szórakozásukat, tevékenységüket.

4.2 A bojlis horgászat ne a média és a horgásztársadalom által tévesen azonosított "felsőbbrendűség" megnyilvánulásáról szóljon, látsszon inkább csendes bolondságnak, mint hivalkodásnak.

4.3 A bojlis horgász tudásával, szakértelmével, segítőkészségével szerezzen tekintélyt, megbecsülést magának és a bojlis társadalomnak.

4.4 A bojlis horgász a vízparton esetlegesen előforduló nézeteltérések során is őrizze meg méltóságát! Minden bojlis horgász törekedjen jó viszony kialakítására más horgászokkal!

4.5 A bojlis horgász adja meg a kornak és a horgászatban eltöltött éveknek a kellő megbecsülést. A bojlis horgász a többi horgász tehetségén, képzettségén, tudásán, felszerelésén ne tréfálkozzon, ne tegyen rá megjegyzéseket, inkább javaslataival fejlessze tudását.

4.6 Segítse, lelkesítse a sporttársait, hogy ők is legyenek eredményes horgászok.

4.7 A horgászirigység éppen azt öli ki a horgászatból, ami az eszenciáját adja. Örülni kell mások sikereinek!

4.8 A hangoskodó és kulturálatlan megjegyzések a horgásztúra egész hangulatát elrontják. A bojlis horgász horgászat közben óvakodjon a szeszesital mértéktelen fogyasztásától.

4.9 Nem a kifogott hal súlya minősíti a horgászt! A hal szabadságának visszaadása mindig legyen előrébbvaló, mint a mennyiségi eredményekre, a rekordok elérésére való törekvés. A horgászélmény szempontjából a kifogás körülményei, a hal megszerzéséért, majd visszabocsátásáért hozott áldozatok meghatározóak.

4.10 A bojlis horgász nevelje, tanítsa a gyermekeket arra, hogy szeressék, tiszteljék a vizet és lakóit. Egy gyermeknek mindig egy felnőtt a példaképe, így helyes viselkedéssel a jövő horgásznemzedékének fejlődése a bojlis horgász kezében lehet.

4.11 A bojlis horgász szeresse, tisztelje élete párját, hogy társa megteremthesse az alapot arra, hogy nemes szenvedélyének hódolhasson.

4.12 A bojlis horgász ne dicsekedjen felszerelésével, annak értékével, mert ezzel lejáratja a Klubot és a bojlis társadalmat. A drága horgászfelszereléstől még nem lesz jó pontyhorgász senki!

4.13 Közös horgászatokon, horgászversenyeken a fegyelmezettség, a másokhoz való alkalmazkodás képessége, valamint a kapott feladatok pontos és szakszerű végrehajtása minősíti a részvevőket.

4.14 A bojlis horgász ismeri és betartja a természet- és környezetvédelmi előírásokat, törvényeket és rendeleteket.

Maglód, 2007. december

Hudomiet János

Alapító

Amatőr Bojlisok Klubja

Hozzászólások
#1Tunner - 2012.10.28 16:08:37
Nagyon jó dolgok vannak benne. Jó volt végig olvasni :)
#2mig720 - 2011.03.03 16:12:25
Immáron 3 éve üzöm a c&r elvet de ezeket amiket it leirtatok sajnos ha a 70%-a betartotta akiket látam.
De bízom benne hogy mindenki ezen útvonalon fog haladni és akkor mindenkinek sokkal jobb lessz!!!!!!!!!
C&R
#3auditamas - 2011.03.03 11:54:31
Szerintem ha már legalább a felét betartanák a fent leirtaknak máris sokkal előrébb lenne ez a müfaj,mert sajnos Palotáson én már találkoztam sok olyan horgásszal aki a kért tippre is csak annyit mondott: BOJLIZZÁ! De hála égnek vannak nagyon jófejek is és remélem bocsi tudom! hogy jó irányba haladunk és mindenki rájön arra hogy nem szabad elpazarolni ezt a szép természetet!!!
#4Nagy Tamás - 2010.01.25 11:33:07
Ezek nagyon jó dolgok, remélem mindenki be is fogja tartani annak érdekében, hogy a Magyar bojlis társadalom megfelelő szinten legyen.


C&R

Tomi
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 5

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET