Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Viharos kapások (YaXeYcarp)
Cikkek

Viharos kapások

Sokat töprengtem, hogyan tehetném, a jelenlegi beszámolómat kicsit mássá tenni, mint az előzőek, mivel, a halak nem így gondolták. (Legnagyobb örömömre!) Ugyanúgy ették az M1 bojlit, mint eddig, és szorgalmasan jelentkeztek a horgon.

Ezért úgy gondoltam kezdjük az egészet az elejéről, amikor még csak porok, folyadékok, adalékok sorakoznak a boszorkánykonyha asztalán. Előre is bocsájtanám, hogy nem egy profi bojli gyártó bemutatót szeretnék tartani, hanem megismertetni benneteket azzal, hogy házi körülmények között is egyszerűen el lehet készíteni, az ideális csalit. Annak idején egy évig olvasgattam a különböző írásokat, néztem a videókat, hogyan is kell a golyókat elkészíteni. Aztán belevágtam, és mindezek ellenére, megtaláltam számtalan módját annak, hogyan nem lehet jó bojlit csinálni. (Elnézést kérek Edison-tól a poén lopásért!) Sokat harcoltam azzal, hogy mikor megfelelő a tészta állaga, nagyon sok alapmixet kipróbáltam, sajnos nem mind hozta a promóban leírtakat, de a most használt SBS porok kitűnő minőségűek, és könnyen kezelhető bojli készíthető belőlük. Még többet, birkóztam a különböző kinyomó alkalmatosságokkal Az egyszerű (nem olcsó, de nem jó minőségű) kinyomó pisztolytól olyan alkarom lett, mint Popeye-nek a tengerésznek, és csak hosszú harcok árán sikerült 1 kg oldódós csalit készíteni, a hurkatöltő gyors, viszont mivel nem kúpos a kivezető nyílása, keksztekercs szerű hurkát kaptam, és a golyó görgetésével, gyűlt meg a bajom. Aztán megtaláltam az ideális megoldást, kis mennyiségű csali elkészítéséhez, egy egyszerű húsdarálót. A következő lépés a görgetés, nem mindegy mekkora a hurka, ha túl kis átmérőjű, akkor hengereket tudunk belőle készíteni, ha túl nagy, akkor, minősíthetetlen a görgetés eredménye, és akkor még az is gyakorlás kérdése, hogyan kezeljük a rollert. Aztán az sem mindegy mennyi ideig főzzük, illetve szárítjuk a bojlit. Erre nem igazán tudok jó tanáccsal szolgálni, én maximum 2 percig főzöm a 20 mm-es gömböket, aztán, ha kell, egy-két napig szárítom. Ezeket azért írtam le, hogy senki ne keseredjen el, ha elsőre nem minden klappol, néhány kg bojli legörgetése után bele lehet jönni. Egyébként, a sikertelennek vélt amorf alakú fura állagú csalik nagyon sokszor fogósak lehetnek.

news: y1.jpg

Az alapanyagok egy része

news: y2.jpg

A nem működő eszközök

news: y3.jpg

A húsdaráló

Íme, a technológia:

A por alakú összetevőket szárazon összekeverem, kivételt képez az amelyik kis mennyiségben kerül felhasználásra, azt a folyadékokhoz adom. Elegyítem a folyékony összetevőket, jól elkeverem, majd hozzá öntöm a tojáshoz, vagy oldódós bojli esetén, a gold treasure-hoz. A tojás keverésénél soha nem használok mixert, csak kézi erővel keverem, mert nem szabad, hogy felhabosodjon. Hozzáadom fokozatosan a port a folyadékhoz, közben addig keverem a géppel, amíg bírja, aztán jön a kézi gyúrás. (Nem szégyen tanulni a háziasszonyoktól.) Pihen a tészta, majd következik a hurkakészítés, görgetés, főzés szárítás, majd irány a fagyasztó. Az oldódók maradnak a szárítón.

 

news: y4.jpg

Mindig kell „segítőtárs”!

news: y5.jpg

A tojás, és a folyadékok

news: y6.jpg

Alakul a tészta

news: y7.jpg

Egy kicsit én is…

news: y8.jpg

Jó lesz, mehet a kinyomóba!

news: y9.jpg

Ez nem igazán gömbölyű!


news: y10.jpg

A főzés.

news: y11.jpg

Végső minőség ellenőrzés. Rendben!

news: y12.jpg

A mindenes állvány.

 

Ennyit a szürke előkészületekről, bár én ezt is élvezettel csinálom, főleg, ha ilyen segítségem van. Jöhet a terepmunka:

A média, a cimborák teljes gőzzel megpróbálták elvenni a kedven a hétvégi túrától, az időjárás viszontagságaira hivatkozva. Jósoltak szélvihart, felhőszakadást, jégesőt. Nem törődtem vele nekiindultam Péntek délben. Tanácstalanul értem a partra, a tó végébe nem akartam menni (Az előző sok szép fogás ellenére.), a gát felőli részen lévő kedvenc helyeim foglaltak voltak, így hát egy olyan helyre esett a választásom, ami az utóbbi évben nem igazán működött, de régebb, egyik törzshelyem volt. Mivel viszonylag korán értem a partra, és az időjárás sem fenyegetett, a táborverés helyett a szereléket összeállításával, és az etetéssel kezdtem. Két különböző helyen próbáltam lépre csalni a halakat. Főleg amurra számítottam. Egyik etetést a jobb oldali nádas előtt néhány méterrel alakítottam ki, a másikat kb. 100 méterre, egy korábban eredményesen meghorgászott helyen. Nem is telt bele sok idő, mindkét terep beindult, jöttek az amurok, néhány kis ponty kíséretében. Bentről a nagyobbja, a nádasból az apraja. A sok akció közben nem volt egyszerű, de a tábort is sikerült belakni. A kapásokat biztató kezdetként értékeltem, néhány óra alatt 5-6 halat sikerült fogni, reméltem, hogy éjszakára, megjön a várva várt kapitális amur a nád elé.

 

news: y13.jpg

Amur nappal.

news: y14.jpg

Amur éjszaka.

Ember tervez…. Megjegyzem, örülhet mindenki, aki le akart beszélni a túráról, az időjárással kapcsolatban kivételesen, igazuk volt. Jött a vihar, szél, meg eső, még több eső, és még több eső. Elkezdődött egy olyan kaland, amit egy életen át nem lehet elfelejteni. Az időjárás „viszonylag kegyes” volt, a vihar hullámokban érkezett. Amint elcsendesedett, valamelyik jelzőm csipogott is, jöhetett a fárasztás, szákolás. Hajnalig egy 7,5 kg-os amur, és 11 db ponty állomásozott ideiglenesen a matracon, bár lehet, hogy nem vették észre a különbséget, mivel idekint sem volt kevesebb nedvesség, mint a tóban. A bajszosok közt volt 2 db 7 kg feletti, 3 db 5 kg feletti, de egy sem volt 3 kg alatt.

Ez így szépen és egyszerűen hangzik, de az ördög a részletekben rejlik. Szeretek ezen, a helyen horgászni, annak ellenére, hogy az akkori vízállás, és időjárási körülmények között ez nem volt egyszerű. A botok, egy 1,2 m-es szakadt part szélén álltak, a par aljában lassan mélyült a tó, így majdnem 8 métert kellet begyalogolni, ahhoz, hogy az etetőhajót vízre lehessen bocsájtani. Az átázott parton, nem kis feladat volt leküzdeni a szintkülönbséget, a hajóval a kezemben, vigyázni, hogy a zsinór is megfelelően álljon, a behúzáshoz, aztán ki a partra, és indulhat a csónak. A második feladat ugyan az az út, bottal a kézben, hallal a zsinór végén, miközben pár lépés után több kilogrammnyi agyag ragad a csizmára. Fárasztás közben sokszor olyan erős szél volt, hogy a vízre fektetett merítőt, méterekre vitte, ha nem figyeltem oda. Szákolás után jött a mászó túra csúcspontja, bot szák, hal és a magas part. Általában sikerült leküzdeni, egy alkalmat kivéve, amikor olyan hátast dobtam, ami minden burleszkfilm csúcspontja lehetett volna, ebben is a pozitívumot fedeztem fel, a szerelék, és a hal is megúszta sértetlenül. Reggelre úgy éreztem magam, mint annak idején a seregben, az állóképesség teszt után, amikor végkimerülésig hajtottál a „szegény” katonát. Hajnalban elcsendesedett az idő békésen durmoltam, mikor halk csipogásra figyeltem fel, észre sem vettem, hogy a távjelző nem működik. Meg lett a reggeli ébresztő vendégem is. Később ellenőriztem a jelzőt, 1 dl vizet öntöttem ki belőle. Ez is egy újabb példája, hogy nem mind arany, ami fénylik, csak megbízható gyártó termékeit érdemes megvenni. (És nem mindig az ár a minőség kifejezője.)

A vihar pontyai

A reggeli után új erőre kaptam, egy jó adag etetőanyagot beküldtem a hajóval. úgy döntöttem, hogy nappal a dobálós pecát választom, a zsinórokon látszik a távolság jelölés, az irányzék is megvan egy szemközti dombtető „személyében”.

Napközben sem unatkoztam, jó néhány bajszos koma élvezte a vendég szeretetemet. Péter barátom, aki „civilben” a tógazda, már nem hitt a fülének, mikor hívtam, aztán megint hívtam. Dél körül, a sok zsinórtépő kapás után, komótos húzásra lettem figyelmes. Bevágás után rögtön más lett, a szitu, megindult a delikvens, mint aki meg sem akar állni. Azért a rutin meg az évek, meg a jó felszerelés, visszafordította őkelmét, /persze én is ott voltam;-)/ néhány perc alatt a lábaim előtt úszkált. Csatáztunk még egy kis ideig, aztán a szákba tereltem. Gyönyörű nyurgaszerű tőpontyot sikerült fognom, a mérleg 10,4 kg mutatott. Sajnos Péter barátom nem tudott időben odaérni, így közös képet nem sikerült készíteni. Fontosabbnak tartom a halak biztonságát, mint hogy a fotókon díszelegjek. ABK-s cimborák elvét én is próbálom követni, max. 5 percig hagyjuk a levegőn a halat, és ha nincs valami kivételes ok, nem teszem, pontyzsákba inkább elengedem.

 

news: y15.jpgnews: y19.jpg

Azért nappalra is jutottak szép példányok.

news: y20.jpg

Ő volt a legnagyobb.

 

Délutánig még jöttek a 3-4 kg körüli halak, becslésem szerint több mint 30 darabot sikerült fognom 24 óra alatt. Igazán felejthetetlen élményben volt részem, minden időjárási, és terepviszontagság ellenére, köszönhetően az SBS csaliknak, és a Búzásvölgyi-tónak.

Tudomány: bojli készítés közben soha ne géppel keverjük a tojáshoz a folyékony összetevőket, mert ha habosodás alakul ki az zárttá tesz a bojlit, inkább kézzel törjük meg egy kicsit, aztán, ha megy a por hozzá, akkor jöhet a masina.

A nyár végi időben, már sikerült amurt, és pontyot is fognom az édes jellegű bojlikkal (Fruit ’n Nuts), de inkább a büdös, halas, fűszeres jellegű csalik működnek (M1, Biobigfish) a koncentrált etetés jelentősen növeli az esélyinket. Már többször elkövetett taktikát választottam, az előttem lévő sávot szétszórva etettem bojlival, annyit, hogy felkeltse a halak figyelmét, de ne tudja egyhelyben tartani őket, így keresve, odaérnek a fő etetésre, ahol elidőzhetnek, és a horgon lévő csalit nagyobb eséllyel veszik fel.

Tapasztalat: Ahogy érkezett a vihar, megjött a pontyok kapókedve, az amurok visszahúzódtak, és a nád előtti sekély vízből, teljesen eltűntek a halak, ezért a második botomat is a távolabbi helyre vetettem be. A halak olyannyira megszokták a fő etetést, hogy napközben néhány bojli bejuttatásával ott tudtam őket tartani, és kapásra lehetett őket bírni.

Külön köszönet Zsombor fiamnak, a bojlik elkészítésében nyújtott segítségért!

2009. szeptember 30.

YaXeYcarp

fotó: YaXeYcarp

Hozzászólások
#1hudo - 2010.02.22 16:51:12
Tökéletes írás hibátlan Gratulálok!g!
#2yaxeycarp - 2010.02.09 18:48:42
Szasztok! Köszi!
Vik, nem kifecsegni a titkokat!!!!!!c!
#3burgerboti - 2010.02.08 15:44:29
Jó kis írás volt Yax.!g!
De azóta már az asszony is beszállt a gyúrásba nem???!d!
#4Nagy Tamás - 2010.02.06 23:17:28
Nagyon jó írás. Gratula.
#5todak - 2010.02.06 16:13:48
Szega Yax!Hibátlan az írás,érdekes és a lényeget írtad!Tetszik nagyon!Úgy látom nagy segítséged volt!Aranyos a kisfiad!Üdv todak
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 14% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 86% [6 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 4

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET