Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


MINDENT, VAGY SEMMIT (pappt)
Cikkek

 

 

MINDENT, VAGY SEMMIT

 

Palotás! 2015. június utolsó hétvégéje. Egy több éve megtartott céges rendezvény komolyabb köntöst kapott, 48 órás verseny lett belőle. Mérlegelhető halfaj a ponty és az amur volt. A terveim: nyerni és megfogni a legnagyobb halat is! Kicsit nagyravágyó, sőt, talán önző is, de úgy voltam vele, hogy ha nem így állok hozzá, nem is érdemes nekivágni.

Palotás

 

A rendezvényt nem kevés felkészülés előzte meg a részemről. Már a 2014-es Pontyshow-n elkezdtem összegyűjteni az infókat. Beszéltem, akivel csak tudtam. Köztük Kovács Zolival az SBS-től. 2010 májusában sikerült pont Palotáson beszélgetnem vele, így tudtam, hogy van tapasztalata a vizet tekintve. Az általa forgalmazott termékekről nem is esett szó, miközben a magok, csali, és módszer terén is ellátott tippekkel, tanácsokkal. Ennek megfelelően kezdtem összerakni a „taktikát”. Ehhez hozzájött, hogy elolvastam mindent, amit a netről le tudtam szedni, átnéztem a fórumokat, gyűjtöttem az infót, mintha az életem múlna rajta.

A magok közül csak tigrismogyorót és kukoricát szereztem be, apró magot nem mertem beletenni, mert féltem, hogy behúzza a keszeget. A tigrismogyorót cukros vízben áztattam be, majd addig főztem, hogy a ráncai eltűnjenek. A kukoricát viszont – a kapott tippnek megfelelően – addig főztem, amíg szétpattantak a szemek. Egy visszatérő mondat motoszkált a fejemben, amit több tapasztalt horgász is elmondott: „Mindegy, hogy melyik gyártó golyója, ha benne van minden, ami kell, és eléggé attraktív, meg fogja keresni a hal.” A csali választás terén ezért nem volt nehéz dolgom, bár a piacon lévő prémium termékek tengerében rendesen el tud veszni az ember. Az M1-es golyók már régóta favoritnak számítanak nálam, mindig viszek magammal, így ez lett az egyik.

Az M1 mindig nálam van!

 

A 2014-es versenyt viszont az a spori nyerte meg, aki M2-t használt, így ez sem volt kérdéses. A két ízből szereztem be főzöttet, oldódót, pelletet és dipet.

Az M2-est kifejezetten Palotásra vettem!

 

A szerelék utolsó 1,5 méterén leadcore, ólom klipsz, kapocs, egy 120 grammos ólom és egy kb. 35 centis, bevonatos előke, amit a horognál meghámoztam. A 4-es horgot csomómentes kötéssel rögzítettem.

Az általam használt szerelék

 

Dippelt, fekvő 20 mm-es golyót kötöttem. A tervem az volt, hogy az egyik csalit messzire beviszem egy töréshez, vagy kagylópadhoz, a másikat közelre, dobástávolságra teszem le.

Dippelt, 20 mm-es oldódó M1

 

 

Péntek

A péntek déli rajt előtt lett vége a Katasztrófavédelem által rendezett versenynek. A versenyzők nem kecsegtettek semmi jóval, volt, aki kapás nélkül úszta meg az eltelt napokat. Az egyetlen hasznos infó, a 2 kiló körüli, telepített pontyokról szólt, amiket dobástávolságra meg lehetett fogni. Néha. Az időjárás jelentés kánikulát és szelet ígért, amivel meg is gyűlt a bajunk a helykeresés és a behúzások során.

Táborhelyünk

 

A helykeresés radarral egyszerű volt. A távoli etetést, ami 250 méter körül lehetett a parttól, mindenki bójáján túlra alakítottam ki, ott találtam egy tereptárgyat a mederben. A víz 2,8 és 3 méter között lehetett, kb. 15 centis iszappal. A közeli bóját oda tettem le, ahol a meder 1,8 méterről 2,1 méterre mélyült, viszonylag rövid távolság alatt. Akkor még nem is sejtettem, hogy milyen jó döntés lesz.

Az alapozó etetést a rajt után tudtam csak beszórni. Mindkét bójához bojlis-magos etetéssel kezdtem, de sajnos kapást nem sikerült elérnem, csak a közeli szerelékre jelentkeztek néha a keszegek annak ellenére, hogy dobócsővel háromóránként szórtam 30-40 szem bojlit.

Szombat

A magos etetést szombat reggelre átgondoltam, mert a távoli bója környékén halmozgásra utaló jelet, ugrást, forgást, túrást az eltelt 18 óra alatt nem tapasztaltam, illetve a jelző is teljesen néma maradt. Így a benti bójához ettől kezdve, minden egyes behúzáskor csak bojlit szórtam, azt is egyre kevesebbet. A közeli bójához továbbra is szórtam magot és bojlit is. Mivel reggel nyolc óráig nem volt kapás, csak a keszegek zaklatták a közelebbi csalit néha, elkezdtem gondolkodni, hogy mit változtassak. Ekkorra már több versenyző is feliratkozott a fogási lapra, igaz, mind csak a telepített 2 kiló körüli pontyokból fogtak. Keresgéltem a csalis vödörben és a kezembe akadt egy zacskó F-Code Groundbait, a hozzá tartozó liquiddel.

Az ízesítését már nem tudtam megállapítani, mivel még az első, Nagyrédén megrendezett ABK Carpionship-re vettem és a csomagolása már rég az enyészeté lett. „Ennél csak többet foghatok!” – gondoltam és cselekedtem is. A közeli boton lévő szereléket módosítottam és az ólom helyett egy lapos, 70 grammos ólommal ellátott, in-line rendszerű kosarat tettem föl, hozzá fonott előkén 10-es, szakáll nélküli horgot kötöttem, mellé a csomaghoz kapott 10 mm-es ananászos pop-up bojli került csalinak.

A Flumino Pop-Up megnyitotta az utat a halak felé...

 

Az első három kapást keszegek csinálták, majd megérkezett egy csapat ponty, amiből sikerült kifogni négy darabot. A csapat ahogy jött, úgy állt tovább, 9 óra után már megint csönd telepedett a jelzőimre. Ekkor átvettem a vezetést, bár a halak összsúlya még nem érte el a 10 kilót. Az „öröm” nem tartott sokáig, mert délutánra a szomszédba is megérkezett egy pontyraj, és a sporinak többet is sikerült kifognia közülük.

Vasárnap

Hajnalra megérkezett egy front, amiből kiadós csapadék esett. Mire elállt, és összekészítettem az utolsó etetést, újra feltámadt a szél. Gyorsan beszórtam a maradék magot a közeli bójához, majd a csalik frissítése után nekikezdtem a csomagolásnak. Szerencsémre 8 órára megint megérkezett egy kisebb pontyokból álló csapat, amiből sikerült partra húzni négy darabot, ezzel igen szorossá téve a verseny végét.

Aztán eljött a 9 óra és azzal együtt az áttörés! A távoli szerelék jelzője füstölős kapás miatt visítani kezdett. Én az elektromos kábeleket szedtem össze és már csak akkor értem vissza, amikor az egyik sporinak sikerül felvennie a kontaktust a hallal. Az arcán láttam, jó hal küzd a horgon, át is adta a botot. Ellenfelem a közeli bójához minden nehézség nélkül „kijött”, majd meggondolta magát, így csónakba szálltunk. Negyed órás fárasztás után sikerült szákba terelni. A mérlegeléskor 11030 grammosnak bizonyult! Az örömöm határtalan volt, a szervezőnek és a többi versenyzőnek szintén. Jöttek is gratulálni szépen sorban, de kislányom gratulációra emelt keze és mosolya ért a legtöbbet.

A verseny legnagyobb halával, amely egyúttal a győzelmet is jelentette!

 

A távoli etetésre már nem húztam vissza a szereléket, mert pakolnom kellett, és mivel elfogyott az etetőanyag, a közeli botra újra az M2-es golyó került. Mire lefújták a versenyt, az M2-es golyó is meghozta a halat, igaz egy alig 2 kilós formájában. Az a hal fel is tette azt a bizonyos pontot az i-re. Teljes siker, ahogy terveztem! A verseny legnagyobb hala és az első hely is az enyém lett!

... kislányom gratulációra emelt keze és mosolya ért a legtöbbet

 

Ez a méreg, nem a cián

A verseny után bementem a bójákért. A távoli bója környékén szabályszerűen "forrt" a víz a sok túrástól, alig hittem a szememnek. Ekkor jöttek azok a bizonyos „Ha….”-val kezdődő mondatok, amivel ilyenkor már nem tud az ember mit kezdeni, csak arra jók, hogy a következő versenyre levonjuk a következtetéseket, ami talán egy ennél is jobb eredményhez segítenek majd.

Mert az biztos, hogy jövőre is ott leszek!

Köszi SBS!

pappt 

Hozzászólások
#1pappt - 2015.08.14 19:40:53
Köszi! Az volt! :-)
#2pappt - 2015.08.14 19:40:20
Köszi! Az volt! :-)
#3Gordi - 2015.08.13 21:11:59
Gratulálok!jó verseny lehetett.
!q!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 3

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET