Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Egy kis elmélkedés és fárasztás... (Novi >;-)) )
Cikkek

 

Egy kis elmélkedés és fárasztás... (Novi >;-)) )

 

Amatőr? Bojlisok? Klubja?

Igen, így kérdőjelekkel, de mindjárt megmagyarázom mire is gondolok e hajnali reggelen, csak éppen :-) kapásom van… 

 

 

A rövid alvásomból és a csendes álomból, mobilom halk ébresztő jelzése térítene magamhoz, de nem olyan egyszerű ez, röpke négy - négy és fél órai alvás után…

Éjfél környéke volt már mikor kellemes kifáradva elaludtunk párommal /kinek születésnapja alkalmából vonultunk félre azország és világ zajos hétköznapjai elől kettesben/ de azt már ösztönösen tudom /mint mostanság a szabadságom alatt minden nap/ az ébresztőt 04:30-ra állítottam.

Gyorsan elnyomom  a pittyegést, hogy Klárim nyugodtan húzhassa a lóbőrt /bár őt néha az ágyúszó sem zavarja, nem úgy mint engem, akit azzal jellemeznek, hogy úgy alszik, mint egy kutya/, s lassan kifordulok az ágyból.

A szállás sajátosságait már szokom néhány napja /az üdülő területére azért évek óta visszajáró ;) vendégek vagyunk/, így néhány lépéssel a konyha szekcióhoz érve, a tegnap este bekészített kávéfőző alatt bekapcsolom az elektromos lapot.

 

Lámpára nincs szükség, hiszen már igen csak világosodik odakint, a Nap már lassan egy órája elindult szokásos útján, mint évmilliók-milliárdok óta mindig, mely fényhozóként váltja a sötét éjszakát.

A zuhanyrózsából enyhén meleg, olyan észhez térítő langyos vízzel frissítem fel magam, s kergetem el a szememből a nem létező álommanókat. Mire megtörölközöm, jönnie kell a kávénak, így gyorsan magamra kapom a kikészített farmert és pólót majd egy sportcipőt húzok.

Gyanúsan nem hallom a kávé kotyogását, nem érzem az évtizedek óta megszokott állandó reggeli illatot, amit csak egy frissiben főzött Karaván tud nekem nyújtani reggelente. Villámcsapásként tudatosul bennem, hogy nem tettem vizet a főzőbe…

Fogom a kis turista kotyogó fogantyúját, emelem a mosogató felé, hogy hideg vízzel lehűtsem, de a kis kotyogó, félúton a forró fém miatt, önállósítva csattan bele a fém mosogató medencébe, szétrobbantva ezzel a reggeli pirkadat madárfüttyös selymes csendjét… /Szó szerint kiolvadt a fogantyúból a forró fém./ Beindul a szívverésem /pedig még kávét sem ittam/, halkan párom felé motyogom, hogy aludj csak, semmi gond…

 

 

A főző lehűtése és vízzel történő feltöltése után 10 perccel, már forgatom a számban a szállásunk előtti pergolában a frissítő fekete nedű keserédes kortyait, néhány kakaós ’csak úgy rágcsálni vett’ keksz kíséretében.

Gyorsan összeszedem a horgászáshoz szükséges üdülős kellékeket /kilónyi etetőanyag vödörben, csonti, giliszta, szerelékes kisláda, Zsoltikámtól kölcsönkért merítő és nyele, legkedvesebb rezegőm az Aberdeen, egy bottartó ágas, szimattáska, mobil, fényképezőgép/, s mire glédába állítom a bejárat mellett őket, már az utolsókat szívom a reggeli cigimből, majd a csészét beteszem a mosogatóba, s elnyomva a csikket lassan, negyed órás késéssel, de megindulok a tópartra.

Míg lesétálom azt a cca: 100-120 métert, a halak egyértelmű jelenlétében, fürdőzésében mártom meg tekintetemet, miközben a túlpartra méltóságteljesen megérkezik és landol a megszokott hófehér kócsag.

 

 

Ez a negyedik horgászatom itt a Silver Majorban, s egybotos pecát tervezek ma is. Az első két napi tapasztalásom alapján, dupla botra semmi szükség ilyen intenzíven telepített tavon, azok csak akadályoznának a gyors és hatékonyan sikeres horgászatban. Mint minden reggel, ma is nyolc óráig /mert fél kilenctől reggeli vár bennünket a Csárdában/ tervezem a pecát, azt követően a párommal töltöm a nap hátralévő, jelentős részét…

A lepakolástól, a bedobásig öt perc sem telik el, a több évtizednyi rutin és berögzült mozdulatok segítenek a felkészülési idő gyors és célszerű kihasználásában.

Minden a helyén, a csali már a vízben várja az első érdeklődőt, én lassan körbecsodálom a számomra már nem is annyira ismeretlen környezetet, a hajdúsági rónaság frissen harapható vidéki levegője által biztosított, messzire is elláthatótájképet.

 

Sosem voltam babonás, de picit tartok a mai pecától. Az előjelek nem éppen kedvezőek…

Tegnap késő délután a halak, szó szerint talicskányi, vízbe lapátolt szemestakarmányt kaptak az egyik alkalmazottól, nem beszélve a reggeli kávéfőzős történetről. Ennek ellenére ma is bizakodó vagyok, hiszen az elmúl három alkalommal sosem volt betlim, eredményes és élvezetes horgászatok, valamint új jellemzően horgász emberek ismeretsége van már mögöttem.

 

 

Enci, a tízes évei derekán járó intelligens nagylyány, aki az első horgászata alkalmával egy ötös körüli nyurgát akasztott és fárasztott ki, vagy barátja Gyuszi, kinek egy jó 8-as körüli halacska okozott hatalmas meglepetést és örömöt, esetleg említhetem Tibort /kiről kiderült, hogy ’földim’ –> wekerlei illetőségű/, akinek ha nehezen is, de akadt azért hala néhány amur és ponty személyében.

 

 

A fentieket leírni tovább tartott, mint néhány perc alatt átgondolni, de a spicc hirtelen megmozdulása gyorsan visszaterel a jelenbe, a mosolygós elmélkedések helyett…

Két percet várok még, de mivel nem történik semmi /vélhetően beleúszás volt a fals jelzés/ kitekerem a szerelést, ellenőrzöm a csalit, újra tömöm a drótkosarat és már repül is befele a ’motyó’. Az első bedobás előtt jó 20 méterre, kettő kétkezes gombócot is beküldtem a csontival dúsított etetőanyagból, e mögé cca: 3 méterrel dobom megint a kosaras csalit.

Kényelmesen megállva figyelem a spiccet, s jönnek elő fejemben az újabb gondolatok…

 

A fenti gondolatok felmerülése kapcsán, nagyon jó barátom Hudo jut eszembe.

Nem találkozunk és nem is hívjuk egymást minden nap, de a több éve tartó barátságunk okán bizton tudom, hogy ha jelez bármelyikünk telefonja, a másik a lehető legrövidebb időn belül felveszi, vagy visszahívja a másikat. S itt térek vissza a bevezetőben írt három kérdőjelre… Miért is kérdőjel?

Az Amatőr Bojlisok Klub elnevezés szinte magáért beszél. Meglátásom szerint ez egy olyan nagy és /szinte már/családi közösség, melyet sokan szeretnének maguk mögött tudni. Olyan megfontolásból alakult /ha jól tudom/ közel évtizede Hudó keze nyomán, mely egy kis belső megismerés után, csak a kalap megemelését vonhatja /részemről minden szín alatt/ maga után.

Az olvasóra bízom, hogy nézzen utána a www.abklub.hu web-site-n, s vonja le maga is /akár külső ;) szemlélőként/ a saját következtetését. Az alap az Etikai Kódex, mely már több neves oldalon, webhelyen, részben vagy egészben felhasználásra, beépítésre került.

A tagok különböző szempontból megfogalmazott beszámolói és írásai, az alapítói hitvallás és világnézet, a családi ’szentség’, a környezet és állatok védelme, a társak - barátok - ismerősök és ismeretlenekhez való pozitív hozzáállás, mind - mind előremutató, a jövőt és annak horgásznemzedékének világnézetét formáló szemléletek.  

 

 

És akkor nézzük meg, hogy kik, milyen mentalitásúak azok, akik ezt a csapatot alkotják…

Amatőr? Bojlisok? Klubja?

Igen, így kérdőjelekkel, de mindjárt megmagyarázom mire is gondolok e hajnali reggelen, csak :-) éppen kapásom van… 

 

Komótos húzásba nyúlok bele, óvatosan kezembe fogva a Yad nyelét, nem kapkodok, sehová nem sietek, az előke és horog mérete, valamint az elmúlt napok akciódús eseményei is finomításra, megfontolt nyugalomra intenek. A 14-es méretű előke és horog miatt a fék is eléggé ki van engedve, nehogy felesleges piercinget akasszak bármelyik játszótársam szájába.

A Tica harcifékes orsóm és az Aberdeen legerősebb spicce szépen dolgozza fel a megakasztott hal mozgását, kirohanásról jelenleg /még/ nem beszélhetünk. Az elmúlt napok több 10  /különböző méretű és fajú/ megakasztott halaimnál egyértelmű volt, hogy az kezdeti néhány percben _csak_ kontrolálni kell a jószág mozgását, semmilyen keménykedés nem indokolt, mert ezekben a percekben úgy is az ő döntése és cselekedete a meghatározó, ahhoz én ilyenkor még _csak_ aszisztálni tudok.

Dunai márnáknál és nagyobb halaknál szeretem a harcifékes orsót, mivel olyan plusz beállítási lehetőséget ad, ami egy kézzel /nálam kisujjal/ könnyen és pillanatok alatt elvégezhető. A harci fék állító karját én mindig középső állásba teszem, mert a kisujjam egy mozdulatával tudok jelentős könnyítést végrehajtani főleg merítésnél, de akár fárasztási akció közben is, mivel ahogy a jobb markomban fogom az orsótalpnál a botnyelet /a bal kézzel az orsót alulról körbefogva, mutatóujjal néha finoman a dobot fékezem/, a harcifék karja pont a jobb kisujjam alá esik /minimális gyakorlattal, szerintem ezt a technikát bárki elsajátíthatja/ és egy könnyed, de gyors mozdulattal tudok lazítani a fékerőn.

 

 

Hozzáértő kézzel 3-4 perc után már simán irányítható az itten hal többsége, így lassan én is el kezdem visszalopni a zsinórt, ezáltal a közelembe hozni a jószágot. Megfigyeltem az elmúlt napokban, hogy a közelemben /a parttól 8-10 méterre/ a halak mindegyike tőlem jobbra, a tó sarkába veszi az irányt. Ez nekem a parton csak néhány méter távolságot jelez, s az első két alkalomnál mikor még 2 botoztam nagyobb figyelmet igényelt a jószág ’parírozása’.

5-8 perc elteltével már egyértelmű, hogy milyen hal fárad a horgon, s nem kis meglepetésemre egy szebb tükrös oldalát mutatva fordul a vízfelszínen. Nem tudom megítélni a méretét, de nem kicsi ;-), ám a narancsba hajló, inkább szürkés farok úszó tekintélyt parancsoló örvényt kelt, ahogy a mélybe fordul. Egy-két kattintást könnyítek a fék beállításán /a harcifékhez nem nyúlok/, mert már most látom, hogy nem egy rövid fárasztásban lesz részünk.

Lassan telnek ilyenkor a percek, a jószág 4-5-6 kirohanás után azért már kezesebb, mint az elején, most már én diktálom az iramot… Másodpercek kérdése és az első pipáltatás is megtörténik, majd röpke 3 perc alatt /néhány alibi kiszaladás mellett/ újabb 4 levegővétel és már az történik a vízben is amit én akarok. Lenyúlok a földre Zsótikámtól ’ellejmolt’ merítőjéért /lassan évtizede nem használok még a Dunán sem merítőt, a célhalaim többsége kézzel kiszedhető, bár a 2 évvel ezelőtti 1.40 hosszú harigó igen csak megdolgoztatott/ és szép lassan a víz alá nyomott merítő fölé irányítom a halat. A kifáradt hal nyugodtan siklik felém, így gyors kisujjas ’harci’ pöccintéssel könnyítem a fékbeállítást, felemelem a merítő nyelet, s a potyesz pillanatok alatt már a parton pihegve várja, hogy ’horogtalanítsam’. Néhány fotó a szép és egészséges jószágról, majd a merítő segítségével lazán visszaengedem az éltető elemébe.

Gyors csali csere és etetőkosár megtömés után már várom a következő játszótársamat…

 

 

Szóval, miért is részemről a három kérdőjel…

Volt szerencsém Hudo által szervezett-rendezett  több napos rendezvényen részt venni. A saját tapasztalás alapján ki merem jelenteni, hogy az /általam ismert/ ABK-t meghatározó srácok, a  törzscsapat _nem_ amatőr. Vérbeli és profi nagy hal /ponty, amur/ horgászok, akik a legnagyobb körültekintéssel és figyelemmel végzik szeretett hobbyjukat. Kiemelt figyelemmel vannak a vízi ’játszótársaik’ irányába, s inkább áldozzák be saját, mint a halak egészségét, épségét. Nagyon nagy baráti figyelemmel vannak egymás irányába, ami rányomja bélyegét ;) az összes közös összejövetelre, a kisebb-nagyobb létszámú meetingre, találkozóra.

Tudok olyan barátot /igaz :-) Danee/ ebben a csapatban, aki nem _csak_ bojlizik, hanem nagyon szép sikereket ér el időnként a rezegős horgászatai során is.

Arról meg már ne is beszéljek, hogy én mint ma már megrögzött pergető horgász /aki anno több évtizedig finomkodott a Dunán/ sem igazán tartom magam ’golyós’ pecásnak. Azt meg ne is említsem -lásd többek között ami ennek az írásnak az egyik apropóját-, hogy az általam végrehajtott 5 X 2-2,5 órás ’nagyhal’ horgászat Hajdúszoboszló közelében a Silver Major taván /melyről a csatolt képek és videók származnak/, sem igazán bojlis módszerrel végrehajtott pecáról szól. De megvallom, ennek ellenére ABK-snak tartom magamat. Ezért is a kérdőjel a „Bojlisok” kifejezés mögött.

S a harmadik kérdőjel oka? Részben már válaszra is került, hiszen ez a ’Klub’, számomra többet jelent a szó, szótár szerinti értelmezésnél, mert én úgy érzem /s tudom, hogy többen is hasonló érzésekkel bírnak/, hogy ez már szinte egy testvéri család. Család, mert nagyon sokan a másik szűkebb családi életét is ismeri, az egyéni örömök /s olykor problémák/ megosztása természetessé, szinte hétköznapivá vált közöttük-közöttünk. Igaz, ezek az információk jellemzően nem a web nyilvánossága, mint inkább az egyéni megkeresések, beszélgetések során kerül terítékre.

 

 

Húúú vazze :-) , hogy meghúzta a spiccet…

Gyorsan vissza kell álljak gondolataimból az igazi,  a valós világ, a horgászat megélésére. Ösztönszerűen kerül kezem a pálca nyele fölé, s a következő húzásba finoman, de határozottan beemelek. A megszúrt hal 10 másodperc alatt 20-25 méternyi kanócot kér el magának, s máris tisztában vagyok vele, hogy ez csak egy amur lehet...

De ez már egy másik történet, majd egyszer ha úgy alakul ezt is megosztom veletek.

 

Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy a Hudo-féle, ABKlub tagja lehetek, s ráadásul a 25-ös sorszámú kártya  birtokosa ;)

Örülök, ha alkalmanként bármelyik baráttal /akik közül sokat ennek a Klubnak köszönhetek/ összefutok egy-egy kiállításon, vagy ad-hoc, külön telefonos egyeztetés nélkül, de őszinte és tiszta szívvel beszélünk személyesen vagy mobilon egy jó fél órát, jobb esetben órácskát.

Ilyen volt nekem legutóbb, mikor kisvárosom gyermekhorgászainak tartott egész napos foglalkozásához https://www.facebook.com/csaba.polyak.10/media_set?set=a.596753097094857.1073741854.100002805171951&type=3 kerestem és találtam támogatókat /amit itt is külön megköszönök érintettség okán Hudonak és Daneenak/.  

 

 

Megtisztelő számomra, hogy _nem bojlisként_ köztetek lehetek és nagyon büszke vagyok sokatok igaz és valós barátságára /Janikám ;) most direkt nem emelek ki senkit a csapatból :p/, a szívemhez közel állónak érzek sokatokat és lelkemhez közelinek szinte minden abk-s tagot.

Mindannyiótoknak jó egészséget, családi szeretetet, és eredményesen élvezetes horgásztúrákat, pecákat kíván őszinte barátsággal:

 

Novi  >;-))  

 

 

Egy búcsú videóval köszönök el tőletek :D 

 https://www.facebook.com/Novichento/videos/vb.100000593287883/1103110626385370/?type=3&theater 

 

ps;

az érdeklődők az itt fogott halakról képgalériát és videókat a saját face-book oldalamon találnak...

 https://www.facebook.com/Novichento/media_set?set=a.1103859639643802.100000593287883&type=3

 


Hozzászólások
#1superdanee - 2015.07.23 07:32:57
Novi! Szeretnék nég több ilyen írást olvasni! Lécci.... !f!
#2hudo - 2015.07.22 19:36:03
Novikám! Hirtelen nem tudok mit írni, csak annyit, hogy köszönöm!!f!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 4

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET