Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Balaton egy kicsit másként (pappt)
Cikkek
Balaton egy kicsit másként
 
Mármint másként, mint ahogy én ismerem. Mondhatni, hogy rendszeresen megfordulok a Magyar Tengeren, de ilyet még nem nagyon éltem meg. Júniusban 14 óra alatt fogtam hat pontyot, nyolc kilónyi keszeget, egy süllőt és két angolnát, most meg egy kapás kicsikarása is több órás szenvedés során sikerült.
 

Nem Lelle, hanem Fonyód, de akkor is jól néz ki
 
Nem kis kaland volt már az sem, hogy lejussak oda. Péntek délután öt órás indulás a családdal, jött a pesti araszolás, aminek köszönhetően este hétre elértem Érdre a rokonokhoz. Kérésre bepakoltam néhány zsák ruhát, mert másképpen nem jut el a címzetthez, én meg ha már oda megyek, miért ne vinném el. Az autó nem ezt mondja. Járó motornál halk sziszegés, vízfolyás, fehér gőz… A motorháztetőt fokozott asszonyi aggódás mellett nyitom fel oldalt állva, így túlélem a gőzt, csak a hibát nem látom, ezért hátrébb tolom a verdát a lámpa alá. Feltöltöm a tartályt, és már látom is, hogy a motor és hűtő közötti cső mondta be az unalmast. A vízcső megfáradt, kihasadt, hűtőfolyadék a forró motorra… a jelenséget jó esetben filmekből ismerhető. Kérek egy csavarhúzót, mivel a rendelkezésemre álló szerszámkészletből csak az nem volt nálam. Az ugyanis a munkahelyen van, mert ott a helye… Nem kívánok senkinek ilyen kalandot. Főleg este nyolc körül, családdal, megrakott autóval, hidegben. A rokonnak hála, aki ismer egy szerelőt a közelben, elmegyek alkatrészért. Olyat, ami kell, nem tud adni, - mert miért tudna - úgyhogy keresünk kettőt, amiből egyet tudok csinálni, meg ad egy toldót, négy bilincset, fagyállót és vizet. Fél óra alatt összerakom, feltöltöm és légtelenítem a rendszert, aztán gyerünk. Út közben kétszer megállok, hogy megnézzem, minden rendben van-e. Fél litert utána kell töltenem, de tökéletes munkát végeztem.
 


rohadt dög
 
 
Szombaton rohangálás napijegyért meg csaliért, az idő gyönyörű, örülök, hogy Lellén vagyok. Este angolnát csinálok nyárson. Angolnát tisztítás után feldarabolom, baconnel, hagymával és krumplival felváltva a nyársra húzom, és parázs fölé rakom. Sajnos a sütés végét a konyhában várom meg, mivel el kezd esni az eső. Vacsora közben megbeszélem a keresztfiammal, hogy reggel felkelek és ha nem esik, keltem őt is.
Reggel kelek. Nem esik. Öltözöm, keltem a srácot, ő is összekapja magát, kaját csinál, aztán irány az autó. Ahogy kigurulok a kertből és ráfordulok a 67-es útra, elkezd esni. Kérdőn nézek a lurkóra, nem mondja, hogy vissza akar fordulni, úgyhogy megyünk tovább. Mire a lellei mólóhoz érünk, esőruha kell. Angolnára eszményi az idő! Szél, hullámok, eső, hűvös, ahogy az a nagy könyvben írva vagyon! Szerelek a srácnak, aztán magamnak is. Ő keszegezik, én angolnázom. Megyek kishalért, és ekkor ér a csalódás. Ugyanis nincs! Illetve alig van, azt is nehéz megfogni. Egyet azért sikerül, azt felteszem, bedobok. Közben azért figyelem a balinokat, amik néha odavernek a kishalaknak. Nem viszik túlzásba, nem is fröcskölnek úgy, ahogy szoktak. A keresztfiam is bedob, de neki szakad is a cucc. Nézem az okát, és látom, hogy vásott a zsinór. Másik nincs nála, hát előveszem a sajátom, amit a bojlis botok orsójának feltöltésére vettem. Az 1000 méter 0,25-ös monofilból maradt bőven, ezért feltöltöm az orsóját rendesen, szerelek és hajrá. Aztán tovább egerészek kishalért. Egy óra alatt fogok is 8 darabot, ami a helyi viszonylatban siralmas, de legalább van csalihal. Reggel 9 után tudok leülni, és elmélkedni a dolgokon, mivel a közel két óra alatt egyetlen angolna sem jelentkezett. Nézem a vizet, hullámzik rendesen, viharos, tajtékos éééés tiszta! Túl tiszta. A lehülő víz le is tisztult, így hiába a szél, meg a hullám, nem olyan zavaros, mint amit az angolna szeret. Ehhez hozzáveszem a kishalak hiányát, és erősen betli szagú megérzésem támad. Közben Matyi sem kapkod a szerelés után, látom is rajta, hogy unja egy kicsit. Próbálkozik mindennel becsülettel, de valahogy nem megy. Aztán bevág és kiteker egy 9 centis snecit, aminek a száján akadt meg a 6-os horog! Nem hisszük el, de sajnos tény. Ezek vannak a fenéken. Ez ihletet ad, és a kövezés elől beljebb dobok. De mozdítás nélkül telik az idő 11-ig. Ekkor viszont a felhősáv széle is elér minket, és végre kisüt a nap és a balinok is élénkülni látszanak. Mivel fenéken nem volt semmi, csinálok egy hosszabb előkét, és fogok egy élettelen csalihalat, lotyogóssá teszem és tű meg fecskendő segítségével levegőt pumpálok bele. A csali bedobás után a felszínen lebeg, várom a rablókat. Jönnek is! HANGOS SIVÍTÁSSAL FENTRŐL! Három sirály is kinézi magának a halat, de az egyik erősebb és elzavarja a többit. Aztán a fejébe veszi, hogy megszerzi amit akar. Én meg nem hagyom, és amint elindul a halért, visszahúzok egy fél métert a szereléken, így a csali elmerül, a madár meg hoppon marad. Valahogy nem tetszik a játék, mert nem szeretem kínozni az állatokat. A madár három kísérlet után megunja a dolgot és odébb áll. Jó negyed óráig csak köröz messze előttem a lellei strand fölött. Aztán felállok és segítek szerelni a srácnak, mivel egy horga valahogy „lemaradt” előkéstől. 
Szerelés közben koppanásra kapom fel a fejem, és hallom is, amint a fék elindul. Egy pillanatra azt hiszem, hogy bejött az elképzelés, de a sivításból egyből tudom is, hogy baj van. Amíg nem figyeltem a sirály visszajött és felkapta a kishalat. Amint felszállt, a csőréből az ólom kirántotta a csalit, és a horog az úszóhártyás lábába akadt. A fárasztást, ami hol vízen, hol fölötte zajlik, korántsem élvezem. Jó öt percbe telik, míg a közelembe húzom. A merítőhálóból kiröppen, és amikor meg akarom fogni, csíp és csapkod. A kövezésre nem akarom kihúzni, mert félek, hogy összeveri magát rajta, ezért az esőkabátomat dobom rá még a vízen. Mivel sötétség borul rá és óvatosan fogom meg, megnyugszik, és nem is mozdul. Felviszem a mólóra, és egy kedves fiatal anyukának átadom a csomagot, hogy mindkét kezemet használni tudjam. A segítőmhöz tartozó kisgyerek érdeklődve figyeli az eseményeket, az anyukája válaszol a kérdéseire és megnyugtatja, hogy nincs nagy baja a madárnak és nem fog meghalni. Közben Matyi az utasításomra serénykedik, előkeresi a fogót, a rongyot és a sebfertőtlenítőt. Látom rajta, hogy neki sem tetszik az állat szenvedése. Végre megtalálom a pórul járt madár lábát. A horog az úszóhártyát teljesen átütötte, ami a legszerencsésebb ilyen esetben. Így egyszerűen ki lehet szedni, nem kell állatorvoshoz vinni, hogy az újizületek közül operálják ki a horgot. A seb hosszúkás, talán 3-4 milliméter, így a horgot viszonylag könnyen ki tudnám szedni, de nem kockáztatom meg a nagyobb sérülést, úgyhogy fogóval elcsípem a horog öblét és könnyedén kiveszem a horog maradékát. Fertőtlenítés után megköszönöm az asszisztenciát és óvatosan a mólóra helyezem a csomagot. Mivel nem mozdul, a bosszútól tartva – a Madarak című horror-klasszikus után szabadon – óvatosan lefordítom a kabátom és a madár elrepül, de közben visszanéz és rosszallóan kiabál valamit.
 

Igen, Biztos úr így nézett ki!
 
Az események után a hangulat újra melankóliába esik, miután élő halamat ismét a kövezés elé pottyantom a fenékre. Nem akarok még egy „repülő halat”, ezért nem kísérletezem a felszíni módszerrel. Egyébként sincs kedvem kapkodni már. Angolnára ilyen napsütésben nincs esélyem, balin néha rabol, de nem az igazi, úgyhogy csak ülök és süttetem magam.
Megint koppanásra és orsóvisításra kapom föl a fejem. Ezúttal tényleg hal a tettes, de nem fogta meg jól a halat, ezért nem is akad meg. Mivel a húzás abbamarad, kiveszem a szereléket. A csalihal farkán látszik, hogy megfogta és megtépte valami, még a gerincét is eltörte, de fognyom nincs. A korábbi fogásokból tudom, hogy balin volt a tettes, csak finnyásan evett, és nem nyelte le a csalihalat rögtön, ezért nem is került a szájába a horog.
Rezignáltan veszem tudomásul a dolgot, mivel a múltkori 6 kapásból is csak egy lett meg. Közben kezd feltámadni a szél, úgyhogy azon gondolkodok, hogy pakolok, és megyünk haza. Még beszélgetünk a történtekről, amikor Matyi bevág egy hatalmasat, és a bot jelzi, hogy jó hal van a horgon. El is küzd vele jó öt percet, mire megmutatja magát. Gyönyörű töves. A szákolás után mérlegelés, 2,5 kilónál áll meg a mérleg nyelve. Ránézek a gyerekre és tudom, hogy ezt a halat haza fogjuk vinni. Nem akartam elvenni a gyerektől a zsákmányszerzés élményét és azt, hogy otthon meg tudja mutatni, hogy mit fogott. Meg aztán tudom, hogy náluk jól is jön a konyhán. Szeretik is, eszik is a halat és szükségük is van rá. A gyerek szeme csillog az örömtől, nedves kézzel simogatja óvatosan a halat, majd szákba csúsztatja. Én is elégedett vagyok. Örülök a srác fogásának. Kell ez az élmény a gyereknek ahhoz, hogy rájöjjön a szabadon bocsátás „ízére”. Egy éppen érkező helyi sporinak van is valami beszólás féléje kérdés formájában, hogy: amilyen műgyűjtők vagytok, haza is viszitek!? Én köszönés után, merthogy az nála elmaradt, az irigységére pontot téve közlöm, hogy természetesen így teszünk és ott is hagytam. Majd a helyzetet tetézve visszamegyek tollat kérni, mert a fogást könyvelni is kell. Hiába! A szabály az szabály!
 
Ez is szép! 
 
Ezt követően a szél olyan erős lett, hogy a karika kapásjelzőt a bot szintjére emelte oldalra, és majdnem egy méteres hullámokat csinált. A pakolás mellett határoztunk és haza mentünk. Pakolás közben a júniusi horgászatra gondolok. Akkor egy kicsit más volt a víz. De nem panaszkodom, tudom, hogy nem lehet mindig bőkezű a természet. A helyiek is erre panaszkodnak. Vándorol a sneci, viszi magával a rablót is, ők meg ülnek a mólón hosszasan és hasztalan.
Otthon Matyi bemutatja a zsákmányt, és ismét tudtam, hogy jól döntöttünk amikor elhoztuk „őt”. Pucolás után a hűtőbe kerül, és az élményt még kétszer átbeszéljük.
Remélem, hogy egyszer még együtt ülök Matyi „fiammal” a bojlis botok mögött, és arról beszélgetünk, hogy milyen fröcskölést rendezett egy 20+ -os a visszabocsátás során. Amit láttam, abból úgy gondolom, jó úton halad.
 
pappt, ABK
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 2

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET