Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Balatoni praktikák (superdanee)
Cikkek
Balatoni praktikák
 
Kiszállok az autóból, és a semmivel össze nem téveszthető illatot mélyen magamba szívom. A kagylók, a nádas, és a víz elegye gyógyszerként jut be a tüdőmbe, és drogként árad szét a testemben. Megérkeztem a Balatonra, újra itthon vagyok.
 
Maga a csoda
 
Ismerős a terep, horgásztam már itt, a tavalyi évben több tíz kilón felüli bajszossal ajándékozott meg a nagy víz, így az idei túrára is nagy reményekkel érkeztem. A család hölgytagjainak kérésére idén szeptemberre tettük a nyaralást, a kellemes nyárutó, és a napozásra alkalmas időjárás reményében. A pontyvadászat szempontjából a legalkalmasabb időszaknak a szeptembertől november elejéig tartó időszakot tartom. Ha lehet, inkább az október közepét választom, de ez esetben fontos volt a lányok vágyát is figyelembe venni.
A vénasszonyok nyara alkalmat adott arra, hogy a vízben megmártózva szétnézzek a stégünk környékén. A tavalyi évben eszembe sem jutott ez a mozzanat, hanem egyből a „távoli” vizekre koncentráltam, és 200-220 méterre alakítottam ki az etetést. Gaben néhány héttel megelőzve ugyanezen a helyen horgászott, és felfedezett egy ígéretes helyet dobástávolságra, ami szépen adta a halat. „Szambázz a stéggel szemben befelé, meg fogod találni!” – mondta. Meglepő módon az első 70 méteren kavicsos talajt találtam tele apró kagylóval, majd mintha elvágták volna, hirtelen egy laza, puha iszapos szakasz következett. Az egyik bóját erre a pontra helyeztem el, a másik két bóját pedig a szokott módon 220 méterre, a mélyebb vízen, a parttal párhuzamosan egymástól 80-90 méterre. Az általában ajánlott, folyamatosan nagy mennyiségű etetéstől kissé eltér az én stratégiám. Szemes anyagot (főtt kukoricát, tigrismogyorót, aprómagot) csak az első két etetés alkalmával szórok, ezek után már csak a Big Carp összetevőkből gyúrt bojlikkal etetek, amit nagy területen szórók szét a két bóját összekötve 30-40 méteres sávban.
A balatoni horgászat témájában már olvashattatok általam írt beszámolót, így arra gondoltam, kár lenne olyan praktikákkal untatnom a kedves olvasót, amiről sokszor volt már szó. A szereléken vagy az etetési stratégián kívül van néhány ötlet, jó tanács, amit érdemes alkalmazni a sikeres horgászat érdekében.
 
1. Az etetés megjelölése
 
Ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy hol az etetésünk, nyilvánvaló, hogy meg kell jelölnünk a helyet. A Balcsin mindig óvatos vagyok, és a rossz tapasztalataim miatt az olcsó, de mégis jól működő házilag barkácsolt bójákat használom. A gyári dőlő-bóják jó részét gyorsabb összerakni, és szebb is, ugyanakkor ritka az olyan ember, aki ne kezdene el piszkálni egy magányosan álló bóját a nyílt vízen, legyen az fürdőző, horgász, vagy hajóskapitány. Nem a legnagyobb élmény, ha a drága pénzen megvásárolt gyári bójánk fél nap alatt eltűnik a sok kíváncsiskodó miatt. Én 20 mm átmérőjű PVC csövet használok, bármelyik barkácsboltban kapható, és árulnak hozzá úgynevezett toldót is, ami műanyag szerű, gumis anyagból készül. A toldókat egyszerűen szigetelőszalaggal rögzíthetjük a cső egyik végén, így egymásba lehet tolni a tagokat. Különböző méretre vágva minden vízmélységben megtalálhatjuk a legoptimálisabb hosszúságú kombinációt. Ajánlott a használat előtt a csövek mindkét végét egyenként ledugózni.
Tipp: A dugózás legegyszerűbb formája, ha a csöveket lassan forgatva belenyomjuk olyan anyagba, ami jól szigetel, így a cső maga vágja ki a megfelelő formát, ami végül beleszorul. (Én egy úszásoktatáshoz használatos polifoamhoz hasonló, kb. 5 cm vastag táblába nyomkodtam bele a csövek mindkét végét!)
 
Az én bójám
 
2. A GPS használata
 
A GPS (Global Positioning System) rövidítés ma már közismerté vált, jelentése nem más, mint globális helymeghatározó rendszer. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy ha megjelölünk a készülék segítségével egy pontot, akkor oda néhány méteres pontossággal visszatalálhatunk a műholdas támogatás segítségével. A bóják helyét a fentiek értelmében mindig elmentem, és ha valaki mégis „megkívánja” a műanyag csöveket, akkor sem jövök zavarba, és nem kell keresgélnem a napok óta etetett helyet. Az éjszakai akciók során szintén nagyon hasznos ez a kis szerkezet, hiszen iránytű módjára mutatja az utat a cél felé, megmutatva a hátralévő távolságot.
Tipp: Sokan nem is gondolnának rá, de az első legfontosabb pont, amit elmentek egy horgászat során az a pont, ahonnan elindulok a csónakkal. Lehet ez a stég, a sátor, vagy a rod-pod. Nem egyszer jártam már úgy, hogy a kiindulási ponttól eltávolodva alig voltam 50 méterre a parttól, de visszanézve nem láttam semmilyen támpontot, hogy merre induljak majd el visszafelé. Ha leszáll a köd, hiába villog a botállványon az irányt adó fény. A kézi, zsebre vágható GPS akár életet is menthet, és segít abban, hogy a ködös őszi éjszakában ne hosszában csónakázzunk a tavon a partot keresve.
 
Merre van a bója?
 
3. Hogyan kössük ki a csónakot?
 
Ha saját stégem és csónakom lenne, akkor valószínűleg ez nem is lenne kérdés. Minden szezon kezdetekor megteremteném a sikeres horgászathoz, és a csónak megóvásához szükséges feltételeket. Számomra az alábbi követelmények a legfontosabbak, amelyeket mindig nehezíti az a tény, hogy gyakran új helyen és kölcsön kapott csónakkal vágok neki a horgászatnak:
- úgy legyen rögzítve a hajó, hogy a Balatonon gyakori nagy hullámok ne verjék rá a stég lábazatához
- gyorsan tudjak reagálni a kapásra, és a lehető leggyorsabban tudjak elindulni a csónakkal a hal felé, akár egyedül is
- olyan megoldást találni, ami univerzális, és sok helyen bevethető.
Többszöri próbálkozás és ötletelés után a nagy hullámok kivédésében, és a gyors rajtolás vizsgáján is sikeresen átment a képeken látható megoldás. Nem kell hozzá más, mint néhány méter kötél, két karabiner, egy PET palack, és egy horgonynak használatos terméskő. A csónak orrát mindig az uralkodó széliránnyal szemben állítsuk be, hogy a hullámokat szemből kapja, kivédve ezzel azt a balesetet, hogy a far felől becsapjon a víz a hajóba (lásd első kép). A csónak orrában lévő karikába kössünk egy két méteres kötelet, a másik végére pedig egy karabinert, így a képeken látható módon ki tudjuk kötni a csónakot a stég egyik lábához. A másik kötelünkre kössük fel a terméskövet (a Balaton partján mindenhol megtalálható), a másik végére pedig a másik karabinert. A trükk az, hogy a horgonyt nem kell felszednünk, ha el akarunk indulni! A hátsó karabinerhez hozzákötjük a műanyag palackot, így indulásnál a csónak farában lévő karikából kiakasztva fennmarad a vízen, elősegítve a későbbi kikötést. Ezek után előremenetben bottal a kézben könnyedén el tudjuk oldozni a másik karabinert a stég lábától, és már indulhatunk is! Ötösben a motor, nyomás a hal után! ;)
Tipp: Fontos, hogy ne spannoljuk ki a köteleket, mert a hullámok nagy ereje miatt könnyen elmozdulhat a horgony a helyéről. Ha kicsit lazábbra hagyjuk, akkor nem fog a csónak a stég oldalához ütődni nagy hullámzásban sem, ugyanakkor könnyen bele tudunk ugrani, ha kapás van!
 
A csónak rögzítése
 
4. Előtétzsinór a kagylók ellen
 
A kagylópadok mindig jó haltartó helyek, ez már szinte közhely a témával foglalkozó cikkekben. Arról ritkábban esik szó, hogy a szereléket hogyan készítsük fel erre a körülményre, és arról még kevesebb információt kapunk, hogy milyen csomót használjunk. Én 0,55 mm átmérőjű kagylóálló zsinórt (shockleader) használok, ami 0,2 mm-rel vastagabb a főzsinórnál. Az alábbi ábrán láthatjátok az ún. Mahin csomót, ami tökéletes megoldást ad a problémára. (Az ábrán a szürke zsinór jelenti a vastagabb és a fehér a vékonyabb zsinórt!)
Tipp: Ha jól megfigyelitek, a készre húzott csomó alakja olyan, mint egy nyílhegy, ezért dobóelőke kötésénél is hasznos lehet, mert kis mértékben fékezi a dobást.
 
Mahin csomó
 
A túra során az említett kagylós-iszapos meder határán folyamatosan sikerült halat fogni, igaz kisebb átlagsúlyban, mint a benti bójáról. Érdekes megemlíteni, hogy a tavalyi évben a távoli bóják sokkal több halat adtak, mint idén. Ezt az eredményt azzal magyarázom, hogy idén szeptemberben, míg egy évvel ezelőtt októberben horgásztunk a tavon. A tél közeledtével inkább a mélyebb víz rejti a Balaton pikkelyes lakóit. A Big Carp alapanyagokból összeállított kagylós és májas ízesítésű golyók ismét jól vizsgáztak, a túra legnagyobb hala egy 9,20 kilós töves volt.
 
Szépek és hibátlanok…
 
Ő volt a legnagyobb: 9,20 kg
 
Remélem, hogy a fentiekben leírt ötleteket Ti is tudjátok majd hasznosítani a balatoni horgászatok során. Sikerekben és élményekben gazdag pontyhorgászatot kívánok Nektek a magyar tengeren!
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 2

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET