Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


VIGYÁZZ, EZ "SPECIMEN"!
Cikkek

 

 

VIGYÁZZ, EZ "SPECIMEN"!

 

Hola hombre! Qué pasa?

A téli hónapok mindig egyformán telnek... Örömmel nézegetem az előző szezon sikeres túráiról készült fotókat és közben azon álmodozom, hogy vajon mit hoz majd az idei év? Épp egy januári hétköznap délutáni félhomályában tűnődtem, amikor a lakás csendjét a telefonom csörgése törte meg. Lenyomtam a zöld gombot, Hudo barátom volt a vonal végén és az általa oly sokszor használt beköszönéssel indított: -"Hola hombre! Qué pasa? Nicht zavarieren?" :) Megnyugtattam, hogy nem zavar, majd kissé nehezen vettem fel a ritmust, leblokkolt a fél év múlva esedékes pecáról szóló folyamatos információ-áradata. Tovább nehezítette a kommunikációt, hogy szokásához híven head-set-tel bedrótozva hívott hazafelé menet a városi forgatagból, de a lényeget azért elkaptam: "Meghívást kaptunk egy baráti bojlis versenyre a Nádudvari Tőzeges Tóra! -"Megyünk?" A választ le se írom, úgyis sejtitek... ;)

 

Vigyázz, ez specimen!

A hívást követően Hudo átküldött egy cikket, amely a tavalyi versenyről jelent meg az interneten, így nagyjából körvonalazódott a kép, hogy mire számíthatunk. A fotókon hibátlan 10+-os pontyok és 20 kg körüli tokok vigyorogtak a srácok kezében. Januárban ez olaj a tűzre, már alig bírtam magammal és azon kaptam magam, hogy valamelyik aukciós oldalon időgépet keresek.

 

Hírek képei: nnudv_0.jpg

A Nemesnádudvari Tőzeges Tó a menetrendszerinti járatról fotózva

 

Ha ismeretlen helyre megyünk, mindig megpróbálunk a lehető legtöbb információt begyűjteni a helyszínről. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy ha egy olyan tóra indulunk, ahol eddig még nem jártunk, akkor is felkészülten kezdjük meg a horgászatot. A legegyszerűbb megoldás, ha találunk valakit, aki meg tudja osztani az ott szerzett személyes tapasztalatait. Az internet segítségével is rengeteg információhoz juthatunk, így a fórumokat olvasgatva, vagy a műholdas légi felvételeket vizsgálva már nem kezdjük el vakon a pecát. A 2012-es év első többnapos szezonnyitó horgászatára a hagyományosan megrendezésre kerülő ABK Tavaszi Haljáraton került sor, ahol a pecázáson kívül mindig remek alkalom nyílik egy kis baráti beszélgetésre és információszerzésre. A találkozó már állandó főzőmestere épp Hajlemász Attila volt, aki horgászott már a Nemesnádudvari tőzeges tavon, ráadásul a leendő verseny szervezőjeként neki köszönhettük a kedves meghívást a megmérettetésre. A hatalmas bogrács csülökpörkölt kevergetése közben sok hasznos információ mellett azt is elmondta, hogy rendhagyó módon csak a 7 kg-nál nagyobb súlyú pontyokat és amurokat fogják értékelni a versenyben. Összenéztünk Hudoval, mire egy olyan mondat hagyta el a száját, ami később a verseny alatt a mottónkká vált: - „Vigyázz, ez specimen!”

 

Segítőnk a házmester

Mivel tudtuk, hogy a verseny során csak a nagytestű halakat értékelik majd, a tavalyi tesztelési időszakban is jól működő SBS 20+ Premium szériás csalijaival készültünk. A kissé keményebb állagú golyók tökéletesen alkalmasak arra, hogy túléljék a dévérek és a kis pontyok támadását, ugyanakkor az íz és illatanyagok folyamatosan távoznak a csaliból, felkeltve ezzel a tapasztaltabb nagy pontyok érdeklődését. Hetekkel a horgászat előtt nem könnyű eldönteni, hogy milyen ízvilággal érdemes majd az év legszeszélyesebb hónapjában nekiindulni a túrának. Az április végére kitűzött dátum akár 20 C feletti vízhőmérsékletet és kánikulai meleget is hozhat, de benne van a pakliban egy esős, szeles hideg időszak is. Az év hideg és meleg napjain is sikerrel használt M1 mellé mindenképpen ki szerettük volna próbálni versenykörülmények között is az Angliában már sikeres szezont maga mögött tudó gyümölcsös-fűszeres Phaze1-et, és felkészülvén a melegebb időre nem hagyhattuk otthon az Ace Lobworm aromával készült golyókat sem.

Mindegyik ízből 20-as és 24-es méretben kerültek fel a vödrök arra a kétkerekű kis kocsira, amellyel az indulás napján próbáltam kilavírozni a panellakás 2. emeleti ajtaján. A folyosón dekkoló nyugdíjasok között vígan szlalomoztam, némelyikükkel még váltottam is néhány szót. A lifthez érve a nagy cuccolást látván Margit néni bukkant fel a 3. emeletről és szokásához híven ismét megkérdezte, hogy vajon költözünk-e? Megnyugtattam, hogy csak horgászni megyek. „Hová megy? Gyuláááááára?!” - vágott hozzám egy utolsó kérdést úgy, hogy majdnem kiesett az á betűnél a műfogsora. Miért éppen Gyulára? Na, mindegy, a mai napig nem értem…

Az igazi felfordulást az okozta, amikor a ház kapujához vezető lépcsősoron hátrálva megbillent a kocsi. A vödrök külön életre keltek, irdatlan zajt csapva dobogtak le a lépcsőn. Szerencsére mindegyik zárva maradt az egyik kivételével, amit már otthon egyszer kinyitottam. Megdermedve néztem, ahogy az öt kiló Ace Lobworm bojli-század először csinos gátakat épít minden lépcsőfokra, majd a lendületben lévő gyalogság szétszóródik a parkoló kocsik alatt, vagy fedezéket keres a csatornák nyílásában. A tragédia pillanatában a házmester épp derékig merült az egyik kukában, amit egy nagy kefével és slaggal próbált szalonképes állapotba hozni. A nagy zaj hallatán gyorsan kihátrált az alkalmi alagútból, és utólag is köszönet érte, hogy gumikesztyűvel és nylon otthonkával felvértezve segített összeszedni az elgurult csalikat a vígan falatozó Lady kutya elől.    

 

Kincs, ami van!

A nagy készülődésnek még közel sem volt vége, hiszen az eredeti terv szerint a pakolást Hudoéknál folytattuk. Közel egy órás kemény gályázás eredményeként tetőboxszal és utánfutóval felszerelve hamarosan nekivágtunk az útnak, így egy gyors tankolást követően már délnek tartottunk és ütemesen robogtunk az 51-esen. Jókat beszélgetve gyorsan repült az idő, nem is elemeztük az elkövetkezendő 3 nap taktikáját, hiszen mindketten tudtuk, hogy a sorsolt hely adottságai fogják eldönteni a pontos teendőket. Sükösdöt elhagyva a navigáció megkezdte a visszaszámlálást és 10 perc múlva megpillantottuk a vadregényes, több tóból álló tőzegtavat.

Hírek képei: nnudv_1.jpg
Tavaszi ragyogás

 

Hírek képei: nnudv_2.jpg

 

Bevallom őszintén, hogy a túráim célpontjai általában a nagy kiterjedésű tavak, ugyanakkor egy ilyen érintetlen és rendhagyó formájú, akadókkal tagolt tórendszer meghorgászása igazi kincset jelent minden pontyhorgász számára. A program szerint a verseny csak másnap reggel kezdődött, így bőven jutott idő egy kis baráti beszélgetésre. A tógazda személyében Krisztián az esti „bankett”-re készülő marhapörköltet kevergette, majd a sorsoláshoz szükséges kellékek kerültek elő, amikor Hudot hátba vágva némán jeleztem, hogy ez az Ő feladata lesz. ;)

 

Hírek képei: nnudv_3.jpg

 

Néhány perc múlva már az 1-es helyen pakolásztunk és mindent előkészítettünk a másnap reggeli 8 órás rajthoz, majd a főhadiszállásra visszatérve a közös vacsora mellett a jobbnál jobb történeteket hallgatva lassan nyugovóra tértünk.

 

Induljon a banzáj!

Kora hajnalban már izgatottan forgolódtam a hálózsákomban, Hudo sem tudott aludni, így mindketten már órákkal a kezdés előtt talpon voltunk. A botok az állványon izgatottan várták az első parancsot és a csónak is egy harci flottához hasonlóan, csalival és bójákkal felszerelten hasonlóan készen állt az első támadásra.

Hírek képei: nnudv_4.jpg

Minden a helyén! Indulhatunk?

 

Az első órákban nagy figyelemmel térképeztük fel a meghorgászható területet, ilyenkor nincs helye a kapkodásnak, hiszen a jó és pontos helyválasztás talán a legfontosabb kritériuma egy sikeres túrának. A medert radarral vizsgálva semmilyen törést vagy érdekes haltartó helyet nem találtunk, ezért a túlparton található bokros, fás terület közelében lévő ígéretes helyeket pontosan letapogatva helyzetük el a bójákat. A taktikánk része volt, hogy elhagytuk a „klasszikus”, nagy mennyiségű alapozó etetést, félve a súlyhatár alatt lévő pontyok támadásától. Az első körben 0,5 kg 20 mm-es átmérőjű halibut pelletet, fél-fél kg Gold Treasure-rel meglocsolt tigrismogyorót és 30-40 darab 20 és 24 mm-es 20+ Premium bojlit etettünk bójánként. Az ízek tekintetében az etetés alapját két helyen az M1-es, míg a másik kettőn az Ace Lobworm illetve a Phaze1 bojlik adták. Az etetést követően megkezdtük a horgászatot és már az első órákban gyorsan felpörögtek az események. Szebbnél szebb halak kacsintottak be a merítőháló mélyére és a többségük ideiglenesen a pontyzsákban pihente ki a fáradalmakat az esti mérlegelésig. A „nem értékelhető” kategória versenyzői is többségben 5 és 7 kg között voltak, így remekül szórakoztunk.

 

Előke, csapó #1!

Felhasznált anyagok:

előke: Kryston Super Nova 25 lb

horog: Gamakatsu Super Rig Hook (méret: 6)

egyéb kiegészítök: 3 mm-es szilikon csövecske, Korda Sinker

az előke hossza: 20 cm

csali: 1 db 20 mm-es SBS Hi Vis Fluro Pop Up (ananász)

Hírek képei: nnudv_5.jpg

A Korda Sinker-t egy gumiütközőhöz hasonlóan könnyen felhúzhatjuk az előkénkre, amelyet egyszerűen fel-le csúsztatva könnyen lesúlyozhatjuk az előkénket, így egy mozdulattal beállíthatjuk, hogy a medertől mennyire lebegjen a pop up

 

Hírek képei: nnudv_6.jpg

A Phaze1 bojlival etetett helyen a hajszálelőkére egy szem ananászos SBS Fluro Pop Up került

 

Hírek képei: nnudv_7.jpg 

Tökéletes alsó akadás! A bokros-fás területek közelében előszeretettel kötök rövid szárú, erős anyagú horgot. Az egyik ilyen kedvencem a Gamakatsu Super Rig Hook

 

Hírek képei: nnudv_8.jpg

A januári álmodozásom éppen erről szólt: egy szép tükrössel pózolni a tavaszi naplementében

 

Hírek képei: nnudv_9.jpg

Hudo is örömmel tart egy „aranyos” pop up falót (remélem nem trójai)

 

Előke, csapó #2!

előke: PB Jelly Wire 25 lb

horog: PB Super Strong (méret: 6)

egyéb kiegészítők: 3 mm-es szilikon csövecske, PB Aligner

csali: 1 db 24 mm-es SBS 20+ Premium bojli (M1 / Ace Lobworm) + 1 db 20 mm-es SBS Hi Vis Fluro Pop Up (Squid & Octopus)

 

Hírek képei: nnudv_10.jpg

Kellékek egy kupacban

 

Hírek képei: nnudv_11.jpg

A 24 mm-es 20+ Premium bojli mellé egy 20 mm-es Squid & Octopus ízesítésű Fluro Pop up került

 

Hírek képei: nnudv_12.jpg

A „mindenes” doboz ilyenkor mindig a zsebemben van! Jól jöhet akár a csónakban, akár a parton…

 

Hírek képei: nnudv_13.jpg

Ekkora méretű csalinál már érdemes a horogtól nagyobb távolságot hagyni

Hírek képei: nnudv_14.jpg

 

Hírek képei: nnudv_15.jpg 

Rég vége a télnek, de a hóember még mindig munkában…

 

Melózunk ezerrel…

A 72 órás verseny második szakaszába lépve kapás kapást ért. Mivel folyamatosan evett a hal, nem tartottunk „szokásos” reggeli és esti etetést, hanem a kapásokat követően mindig 15-20 szem bojlival és ugyanennyi halibut pellettel tartottuk folyamatosan az etetésen a halakat. A verseny utolsó 24 órájának eseményeiről beszéljenek a képek!  

 

Hírek képei: nnudv_16.jpg

 

Hírek képei: nnudv_17.jpg

Amint lement a nap, Hudo elővette fénykardját és mozdulatlanul őrt állt a botok mellett  

 

Hírek képei: nnudv_18.jpg

ABK feat. SBS Team

 

Hírek képei: nnudv_19.jpg 

Nem volt könnyű kivarázsolni ezt a sima bőrűt a bozótból

 

Hírek képei: nnudv_20.jpg

A kapástalan időszakokban házi amőbaversenyt tartottunk

 

Hírek képei: nnudv_21.jpg

Keményen meg kellett tartani a halakat, hogy kiforduljanak a bokor alól

 

Hírek képei: nnudv_22.jpg

Bőven a súlyhatár felett…

 

Hírek képei: nnudv_23.jpg

Tavaszi sárga hasú

 

Hírek képei: nnudv_24.jpg

A nap utolsó 10+-os hala a verseny vége előtt néhány perccel vette fel a csalit

 

A kiváló szervezésnek köszönhetően remek hangulatban versenyezhettek a csapatok egy különleges, rendkívüli halállománnyal rendelkező tavon. Külön öröm számunkra, hogy bár régóta barátok vagyunk Hudoval, ez volt az első alkalom, hogy együtt indultunk egy versenyen, amelyet 212 kg-os fogással sikerült megnyernünk. A 10+-os halak bizony nem ritka vendégek a Nemesnádudvari Tőzeges tavon, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben szívesen ellátogatunk majd erre a gyönyörű vízre, hiszen ahogy Hudo mondaná: - „Eeeeeeez a hely specimen, Papi!” ;)

 

Hírek képei: nnudv_25.jpg

A verseny legnagyobb halát (16,34 kg) az SBS Rácvárosi Horgászbolt csapata fogta


 

 Hírek képei: nnudv_26.jpg

 

Hírek képei: nnudv_27.jpg

Írta: Novák Dániel (superdanee)


Hozzászólások
#1Maci - 2012.06.22 07:00:41
Nagyon jó lett a cikk és én is gratulálok az aranyhoz! !g!
Az amőbaversenyt ki nyerte?! !a!
#2janos - 2012.06.21 17:34:27
Danee!
Nagyon jó cikk lett, szép képekkel !e!
Gratulálok az első helyhez!
Üdv.: Janos
#3bélaboile - 2012.06.21 16:22:02
nagyon tetszett a cikked danee. nagyonsok informáciot megosztotál velünk.nagyon nagy gratula az első helyért.!g!!g!!e!!u1!
#4Gordi - 2012.06.21 10:07:14
Nagyon tettszett a cikk szép képekkel és mindenre kiterjedő részletességgel.
Danee ez szuper verseny lehetett mint a cikk és Hudo fénykardja állat!
Grat skacok!!!!!!
!g!!f!
#5Tofek - 2012.06.21 09:07:22
Danee!

Nagy gratula a cikkhez és az első helyhez is!!g!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 5

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET