Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Búzásvölgyi víztározó bemutatása (YaXeYcarp)
Cikkek
Búzásvölgyi víztározó bemutatása
Évadnyitó horgászat a kalandjaival fűszerezve
2009. április 30..május 2.
 
Eljött végre május eleje, amikortól engedélyezett a tavon az éjszaki horgászat. Ezt tartjuk az igaz évadnyitó pecának, a barátaimmal. Ki azért szereti, mert most kezdődhet a tilalom után a ragadozó szezon, ki azért mert, így hatékonyabban csalogathatja a pontyokat, amurokat, a horogra. Ilyenkor általában népes a csapatunk, szinte mindenki kijön a partra, és ha szerencsénk van sikerül egy jó szakaszon közel egymáshoz elhelyezkedni. Ez mindig egy rituális esemény nem csak a horgászat, hanem egy hangulatos, vidám közös buli, főzés, iszogatás, beszélgetés, ugratások, sztorizások, le tudjuk vezetni a felgyülemlett feszültséget. (A buli szót ne értse senki félre, közülünk soha senki nem vetemedne arra, hogy a partra nem illő magatartást tanúsítana.)
Mielőtt a túráról írnék, itt szeretném bemutatni kedvenc horgászvizemet.
 
A Búzásvölgyi tó
 
 
A tó a Mátra észak-keleti lábánál található, Recsk község határában. 1972-ben a Búzakalász TSZ egy völgyzáró gátat létesített a Búzás-völgybe, hogy a völgyben folyó Búzásvölgyi patak vizét és a szomszédos hegyekről érkező csapadékot összegyűjtsék, és mezőgazdasági célokra hasznosítsák. A kis pataknak, és a bő csapadéknak köszönhetően a víztározó szépen felduzzadt, és nemsokára elérte a jelenlegi méretét.
 
 

A tó légi fényképe

 

 A haltelepítéseket a TSZ kezdte meg 1973-ban, a telepítések zömét ponty, kárász tette ki, 1975-től már amurt, busát és harcsát is telepítettek. A horgászok száma 1991 után ugrott meg rohamosan, amikor megalakult a Búzásvölgyi Horgászegyesület. Az egyesület a tavat kezdetben a TSZ-től bérelte, majd a rendszerváltás után a tavat megvásárló recski önkormányzattól.

 
A tó teljes vízfelülete 54 hektár, kerülete 8,5 km. Megközelíteni Recsk felől lehet, a falun keresztül egy hídon át 1,5 km-es műút vezet a tóig. Az út a halőrháznál válik szét, a recski oldalon végig műút fut a tó partján, majd kövezett földútban folytatódik és kerüli meg a tavat. Mivel a víz a völgyben van felduzzasztva, a tó hosszúkás alakú, hossza 2,5 km. Legszélesebb pontja 250-350 m, partján egész hosszában öblök találhatók. A vízmélység átlagosan 2 méter, a gát környékén több mint 4 méter, középső részén 2-2,5 méter, a kíméleti területhez közeli részeken pedig csak 1,5 méter. A mederben kevés az akadó, csak a felső kíméleti területhez közeli részen található néhány tuskó, és néhány öbölben lehet még találni az elárasztott területen visszamaradt korhadó bokrokból. A tó a korához képest nem túl iszapos, sőt több részén teljesen agyagos a mederfenék. A tó körül kb. 250 horgászállás található, melyek nagy része zúzott kővel borított. A horgászállásokat gépjárművel meg lehet közelíteni, de parkolni szigorúan csak az útpadkán szabad. A horgászállásoknál lehet sátrat állítani, nyársalni, bográcsolni. A víz minősége nagyon jó.

Egy izgalmas öböl a tó közepén, a tavasz elején

 

 

 

Alacsony vízállásnál, láthatóak a hátsó sekélyebb részen található tuskók

 

 

 
Az 1999-ben átalakult vezetés nagy hangsúlyt fektet a folyamatos, jó minőségű telepítésre, amit szakértők bevonásával a horgászok igényei szerint végez. A tó életkora miatt sok kapitális hal található a vízben, rendszeresek a rekordfogások. Fogtak már 69 kg-os harcsát, 11,7 kg-os süllőt, 17kg-os csukát, 20,5kg-os pontyot, 27 kg-os amurt, 56kg-os busát, 9 kg-os kecsegét és fehérhalakból is akadnak kapitális méretűek. A halfaunát kecsege, menyhal és márna színesíti, bár a kecsegére és márnára tilalom van, az esetlegesen kifogott példányokat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. Azért, hogy a tó továbbra is a kapitális halak otthona legyen az Egyesület halvédelmi szabályokat léptetett életbe, miszerint tilos elvinni, az 5 kg-nál nagyobb pontyot, illetve amurt. Az ilyen halakat mérlegelés, fényképezés után azonnal vissza kell engedni a tóba. Törpeharcsa nem található a tóban. A tónál szinte minden horgászmódszer sikeresen alkalmazható, köszönhető ez a változatos meder, és partviszonyoknak, még a téli lékhorgászat is, megfelelő jégvastagság esetén, amiről a kapcsolatok menüpontban található telefonszámokon előre lehet érdeklődni. Csónak használata tilos! Etetni szabad, az etetőhajó használata engedélyezett, a szerelék behordására is.

 

Egy öböl halőrházzal szemben

 

 

A házirend néhány esetben eltér a MOHOSZ horgászrendjétől, ezek a házirend menüpontban megtekinthetőek. Napijegyet csak állami horgászjeggyel rendelkező horgász válthat a helyszínen a halőrnél. Napijeggyel csak a műút mentén lehet horgászni, csak teltház esetén lehet a túlpartot igénybe venni. A részletes horgászrend megtalálható a: http://www.buzasvolgyito.gportal.hu/ weboldalon, és olvasható a hirdetőtáblán a halőrháznál.
 
Néhány személyes gondolat a vízről:
 
Gyönyörű völgyben fekszik kb. 4 km hosszú, keskenyebb, és szélesebb szakaszok váltakoznak, a legnagyobb mélység kb. 4 m. Halak pontyból fogtak már 20+ példányt is, a szokásos 1-3 kg méretből van rengeteg, az én tórekordom 7 kg, amurból minden nyáron előkerül több 20+-os, ha 8 kg körülit fogok azt én erősen átlagosnak, tekintem, a tórekordom 12 kg, hiteles forrásból tudom, hogy telepítve lett 2-3 db 30+-os példány is. Ragadozók is élnek szép számban, minden évben fognak, nagy harcsákat, néhány 5 kg feletti süllőt, és csukát, a tórekordom egy 6,5 kg-s csuka. A Horgász egyesület tagsága, döntése alapján gondot fordítanak a halak védelmére, és nagyobb egyedsúlyú példányok telepítésével, segítik, elő, hogy egyre több horgász érezhesse a kapitális halak fárasztásának örömét. A tó alakjából adódóan sok horgász elfér, a partján úgy, hogy ne zavarják egymást. A part mentén haladva változatos mederviszonyokat találhatunk. A tó hátsó részén, néhány vízben maradt tuskó ideális búvóhelyet biztosít a halak számára. Itt a mederfenék néhány helyen iszapos, de jórészt szilárd, sok hal szokott itt tartózkodni.
 
 
 

A gát felöli szélesebb, mélyebb rész

 

 

A gát felé haladva a régi betonút, és a patakmeder, és néhány vízbefolyó árok, és az ezek, alkotta öböl, képez remek haltartó helyeket. A gát felé haladva kiszélesedik, és mélyül a tó, így nyugalmas rejtekhelyet találnak itt is a kapitális halak.


Vissza a túrához!
 
Elérkezett az április 30. sikerült 1 nap szabit kicsikarnom magamtól, úgyhogy elvittem a lányokat suliba, majd irány Recsk. Zoli barátom már a parton volt és tartotta a frontot, hogy olyan helyen tudjunk horgászni, ahol népes társaságunk is elfér, így sikerült a halőrházzal szembeni „csücsköt” körbeülnünk. A kicuccolás és a sátorállítás viszonylag gyorsan ment, az időjárás kegyes volt nem fújt a szél, ez idő alatt. Annyi málhával érkeztem, ami egy hónapig is elég lett volna, de hát az a legbosszantóbb, ha egy apróság otthon marad. Régebben, babonás voltam, az volt a kabalám, ha véletlenül otthon maradt valami, akkor jó lesz a fogás. Volt is példa ilyenekre, hogy lemaradt a rod-pod lába, vagy az elektromos jelzők, a bekevert etetőanyag, stb. Ezért úgy döntöttem, hogy nem leszek babonás mert aki az, az szerencsétlen. Most viszont kisebb logikai kirakójátékot kell játszanom, hogy minden elférjen a nem kicsi verdámban.

 
 

A bojlis, és a feeder bot jól megfér egymással

 

 

 
A csütörtöki napot arra szántam, hogy belakjam a tárbort, bedobtam, egy feeder, és egy bojlis botot, aztán elmentem szomszédolni. Közben megérkezett Attila barátom is, így már fenyegetve éreztem magam, hogy körülöttem, beindul az etetés, ezért én is nekiláttam. A taktikám, kender alapú „nitro” etetőanyagra, sok aprómagra, némi csemegekukoricára, még kevesebb főtt kukoricára, és 3 féle 4-6 mm-es pelletre alapult. Ezeket gombócba gyúrtam és egy jó kis területet csúzlival megetettem. A bojlis készségem kicsit távolabb volt bedobva, mint ahogy oda a gombócokat el tudtam volna lőni, oda jutott néhány szem bojli, és 16 mm-es pellet. Nálam a délután is eseménytelenül zárul, néhány kárász után a feederes boton is lecseréltem a csemege-csonti szendvics csalit, „büdös” pelleltre. Zoli barátom fogott egy szebb pontyot. Sajnos én hoztam a formámat, és nem kapcsoltam be a távjelzőmet, így szomszédolás közben nem vettem észre egy kapást. Mire visszaértem a bothoz, a hal már teljesen a part közelében volt, még fel tudtam venni vele a kontaktust, de néhány fejrázás után lemaradt a horogról, még a méretét sem tudtam igazán megbecsülni.
Mivel a tavon ez a nap ragadozó horgászat kezdete, cimboráim harcsára készültek, én az éjszakát bojlizással terveztem tölteni. Késő délutánra megérkezett Gabi, komám, Gergő keresztfiammal. Ők is elfoglalták a tábort. Felkészültünk az éjszakára, beüzemeltem az etetőhajót, behúztam a szerelékeket, egy majdnem teli hajó etetőanyag kíséretében. Mire besötétedett, az elfogyasztott fagyálló adalékanyag után már a társaság jókedvűen ugratta egymást, ezen felül eseménytelenül telt az éjszaka. Reggelig az egyetlen halunk Gabi 2 kg-s pontya. A reggeli az etetés, újra csalizás után, beindult a halak rohama, de valamilyen okból, 5 kapásból csak 2 pontyok sikerült megfognom, ezek olyan 3-4 kg közöttiek voltak. Feederrel is sikerült pontyokat fogni, kellemesen telt a délelőtt.
 
 

Gergő a gyönyörű tőpontyával

 

 

 
Gábor főzött, mi horgásztunk, Attila is fogott pontyot, senki nem maradt hal nélkül. Aztán megérkezett a család a feleségem, gyerekek, Gabi felesége, lánya. Ekkor füstölős kapással jelentkezett be egy hal, a bevágás után éreztem, hogy ez nem az a gyerek méret. Mire a part közelébe húztam, már a család mellettem szurkolt, készültek a szákolásra. Néhány jobbra-balra kitérő után kezdett fáradni a potyesz a víz alatt halványan már látszott a sziluettje. Készültem az első felszínre húzásra, de sajnos erre már nem került sor, mert elég szemérmes fajtát sikerült akasztanom, nem szerette volna, hogy lefényképezzük, és egy farkcsapással búcsút intett, leakadt. Ő lehetett volna a túra legnagyobb hala. Nem szoktam sokat lelkizni az elvesztett halon, inkább mindig az okát keresem a kudarcnak. Miután túl voltam az eseményeken, egy kicsit a családdal foglalkoztam. Zsombor fiam először volt vízparton, de nagyon tetszett neki. Sikerült is néhány perc alatt egy hasra eséssel bemutatkozni, persze nem csak úgy egyszerűen, hanem rögtön a vízbe. Gyors ruhacsere után folytatódhatott a játék.
A bojlis boton újra kapás jelentkezett a távollétemben a feleségemnek sikerült megakasztani, majd negyedórás csata után a szákba terelni, egy gyönyörű tőpontyot. 7 kg-s tömegével ő lett a legnagyobb kifogott halunk. Jellemző az enyém volt a munka, az etetés, a csalizás, Ő pedig fogja a nagy halat. „Férfisors!” Persze nagyon örültem, a nejem is örült, a gyerekeknek is tetszett a ponty, és mindenki örömmel figyelte a visszaengedést.
 
 

A feleségem, és az által fogott 7 kg-s harcos

 

 


 
 
 

„Catch and release”

 

 

A nap további részében igazi piknik hangulat alakult ki. Elkészült a finom ebéd hála Gábornak, ő az állandó ügyeletes szakács. Zsombor fiam, korára való tekintettel ebéd után aludni szokott, most és ezzel próbálkoztunk. Úgy kb. 15 másodpercig sikerült a sátorban az ágyon tartani, nemsokára fel is hagytunk a kísérletezéssel. A család hazament készültünk az éjszakára. A cimborák hosszas kampányolással rábeszéltek, hogy a ragadozó szezon nyitásának a tiszteletére, én is próbáljak meg harcsát fogni. Azért is engedtem az erőszaknak, mert előző este hallottunk előttem, egy óriási harcsa „buffanást”. Elhelyeztük a szerelékeket, etettünk, aztán beszélgetés, ugratás. Délután egy további taggal bővült a csapatunk, akit szintén Zolinak hívnak. Vele egyből megtaláltuk egymást, mivel Ő kezdő horgász, de jól bírja az ugratást, sőt ha felveszi a kesztyűt komoly ellenfél. A saját csatánkon kívül nálunk nem sok esemény történt reggeli, a szomszéd álláson horgászó sporiknak volt harcsa kalandjuk, de szákjuk üres maradt.
Reggel ismét beindultak, az etetés után a potyeszek, még néhány 5 kg alattit sikerült szákolni. Ennek a kánaánnak az erős széllel érkező front vetett véget. Lassan tábort bontottunk majd elindultunk haza.
Nagyon kellemes túrát zártunk, voltak izgalmas időszakok, de volt olyan is, amikor nem tudtunk kapást kicsikarni. A társaság, és a hangulat viszont feledhetetlenné tette ezt a horgászatot.
Vissza a szakmára:
Tudomány: Eddig is alkalmaztam, nem tudatosan a területetetési módszert, amit Andy Chambers írt le cikkében, amióta olvastam külön odafigyeltem erre. Ahol horgásztam kb 3,5 méter mély széles szakasz, egyenletesen mélyül, a radar nem talált sem, törést sem akadót. Az egyik szereléket oda vittem, ahol a mélyülés abbamaradt és elkezdett csökkenni a vízmélység, feltételezem, hogy ez a régi patakmeder. A másik szereléket kicsit közelebb, kb 3,2 méter mély részre, amit dobással is el tudok érni. Az utóbbi szerelék működött a másikon kapásom sem volt.
Tapasztalat: A nyerő csali a half’n’half M1 oldódó-főzött páros jött be. A feederen is csak akkor tudtam kapást kicsikarni, ha a pelletet M1 dip-be mártottam. A területetetéssel a környéken tudtam tartani, a halakat, és a horog körüli hajós etetés, jó csalogató hatást keltett. Az első behordás után a többi etetés, csak néhány szem bojliból, pelletből, és kevés aprómagból állt. Mivel a tavon bójázni nem lehet, a pontos távot a zsinór jelölésével tudtam tartani, az irány beméréséhez volt bőven támpont, a kedvencem, a kékestetői TV torony mivel ez éjszaka is látszik, ha nincs köd, vagy felhő. Első délután kitapasztaltam, hogy dobással milyen messzire tudom juttatni a csalit, illetve addig csökkentettem a horog melletti PVA szalagra fűzött bojli, és pellet mennyiségét, hogy azt a számomra megfelelő távolságra tudjam dobni. Így nem kellett attól tartanom hogy, ha a hajó akkumulátora lemerül gondban leszek. Mivel sokan használtuk a hajót, sajnos ez könnyen előfordulhatott volna.
Kérdőjel: Egy problémára, viszont nem találtam megoldást, nem értem miért maradt le a horogról annyi hal, illetve sok húzós kapás után nem is akadt meg. Az arány 40% alatt van, ami nagyon gyenge, figyelembe véve, hogy ugyanez a szerelék Tereskén jól működött, ott 40 kapásból, összesen 2-t nem sikerült megfognom. Nem hiszem, hogy a meghorgászott távolság játszana szerepet, mert most sem igen horgásztam 110 méternél messzebb. Ha valaki tud erre magyarázatot, szívesen fogadom.


A vízbemutató rész Pabolkov Péter tóbemutató írásának, és a http://www.buzasvolgyito.gportal.hu/ weblap anyagának felhasználásával készült. Fotó:Farkas Tibor /légifénykép/,
 
2009. május 4.                                                                                   (YaXeYcarp)
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 2

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET