Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Halkímélő eszközök /Inhof András írása/
Cikkek

Halkímélő eszközök

„A hal megfogása nem a legfontosabb feladatunk! Annál fontosabb a kíméletes bánásmód amit vele szemben tanúsítunk. Megőrizni Őt eredeti testi és lelki állapotában, hogy legalább akkora örömöt nyújtson nekünk és gyermekeinknek a jövőben, mint amekkorát most nyújtottak nekünk! „

 

Soron következő írásomban egy olyan témával szeretnék foglalkozni, melyet sokan nem vesznek eléggé komolyan, pedig legfontosabb alapköve szemléletünknek. Muszáj kellő figyelmet ráfordítanunk, hogy a vizek partjain hibátlan, egészséges példányokkal találkozzunk újra meg újra, ne pedig széttépett szájú, csonka testű meggyötört halakkal!

Hírek képei: halkimelo_profilkep1.jpg
Minden egyes példány megérdemli a kellő figyelmet a kilóstól a kapitális példányig!

 

 

Felszerelés

Az első lépés már a hal megakasztása előtt, fejben meg kell, hogy szülessen! Egy kellő figyelmességgel összeállított szerelékkel a halak testi épsége nagy százalékban megőrizhető. Egy kellően lágy bot, egy kellően lágy zsinór, egy megfelelően összeállított végszerelék mind fontos lépcsője a folyamatnak.

Személy szerint igyekszem a végletekig lefinomítani a teljes felszerelésemet. Egy olyan vízen, ahol engedélyezett a végszerelék segédeszközzel történő bejuttatása, illetve  a csónakból történő fárasztás, ott kizárólag lágy (max 2lbs)  akciójú botokat használok, melyhez félkemény, vékony monofil zsinórt párosítok, és olyan végszereléket, melynél az ólomklipsz kialakításánál fogva szabadonfutóvá válik az ólom a főzsinóron. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítok, mert így a hal nem cipeli magával a 80-100-120g tömeget a fárasztás nagy részében, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a horog ütötte seb ne táguljon tovább. Ez még tovább fejleszthető, egy „elhagyós kavicsos” megoldással.

Hírek képei: halkimelo_olomklipsz.jpg

Hírek képei: halkimelo_olomklipsz1.jpgA Starbaits Run Rig Kit-je tökéletes megoldást biztosít a szabadonfutóvá váló végszerelék kialakítására. Akadás után a látható módon az ólmunk szabadonfutóvá válik, így a halunk közvetve nem „cipeli” magával, ezáltal előbb megnyugszik és a horog ütötte sebet sem tágítja tovább „

 

Ráadásul egy lágy bottal minden egyes mozdulatát érzem a halnak, és szinte fék nélkül lereagálja ellenfelünk hirtelen kitöréseit anélkül, hogy a horog ütötte seb táguljon. Bizton állíthatom, hogy ezzel megalapozzuk azt, amit a módszer elsajátításakor –még ha papírra vetve nem is de megfogadtunk, vagyis mindent megteszünk halunk testi épségének megóvása érdekében.

Dobálós horgászatokon a keményebb bothoz, lehetőleg lágyabb zsinórt párosítok, hogy az összhang megmaradjon.

Számtalanszor találkozom olyan esetekkel, amikor a teli fonott főzsinórhoz még kemény botot is párosít a horgász. Ez az, amivel a legnagyobb sérüléseket tudjuk okozni ellenfelünknek! Vannak körülmények, amikor a fonott zsinór nélkülözhetetlen, de ha lehet mindenképpen váltsuk ki monofil zsinórral.

Ha ezekre kellő figyelmet szentelünk, akkor már az első lépéseket meg is tettük. Kezdődhet  a fárasztás és akció közelbe kerülhetnek a halkímélésre szolgáló kiegészítő segédeszközök.

 

Merítő szák

A sikeres fárasztás eredményeképpen a legelső eszköz, mellyel testi kontaktusba kerül ellenfelünk. Fontos tulajdonságai közé kell, hogy tartozzon a nagy méret, a sűrű szövés, a lágy anyag, és lehetőség szerint a nyélről könnyen leoldható fej rész.

Az üzletek állványain rengeteg változata megtalálható. Én arra törekszem, hogy lehetőleg minél sűrűbb szövésű legyen, mert így annak a kockázata, hogy halunk valamelyik úszója beleakad a minimálisra csökken, ezáltal a sérülés veszélye is minimalizálódik. Lehetőség szerint rendelkezzen beakasztó kis klipszecskével, mert ez szélben és szákolásnál nagy előnyünkre válhat. Fontos mint minden halkímélő eszköznél, hogy megnedvesített állapotban használjuk!

Hírek képei: halkimelo_meritoszak.jpg„ A Starbaits Milspec merítő mindent tud, ami egy jó merítőtől elvárható. Könnyű tömeg, nagy méretű fejrész, gyors bonthatóság, beakasztó klipsz, mely szélben és a gyors szákolásnál nagy előnyt jelent, illetve a fejrész két oldalán és a nyélrészen elhelyezett lebegtető szivacs, melyek segítségével a vízbe letett merítő nem süllyed a víz alá.

 

A hal megóvása érdekében olyan esetben, amikor a halat nem kívánom fotózni és meggyőződtem arról, hogy kellően kifárasztott állapotban van, illetve biztonsággal végre tudom hajtani a folyamatot, nem használok merítőt, hanem a csónak mellett kiakasztom a horgot ellenfelem szájából. Természetesen ezt függővé teszem a látható sérülésektől is. Azt az elvet vallom, hogy inkább „megspórolok” egy sebfertőtlenítést, mint további sérüléseket okozzak a nyálkahártyáján. Mert valljuk be, hiába követünk el mindent, a merítő szákkal bizony megsértjük halunk nyálkahártyáját.

Ez a művelet igényel egy kis rutint, és az is megkönnyítheti a dolgunkat, ha olyan horgot használunk, mely minimális szakállal rendelkezik. Ezt egy fogóval vagy egy fenőkővel is elérhetjük.

 

Matrac

A sikeres szákolás után szükségünk van egy olyan eszközre, mely az esetleges vergődés során megóvja halunk testi épségét. Ez lehet házi készítésű is, de úgy gondolom manapság már baráti áron, tökéletes megoldást kap az ember. Rengeteg változatával találkozhatunk, a három legnépszerűbbet emelném ki.

Hagyományos félbehajtható matrac

Talán a legtöbb horgásznál ez a változata található meg. Egyszerű kezelhetőség, kedvező ár, kis szállítási helyigény. Legtöbbjük rendelkezik kapcsokkal, melyeket a matracot félbehajtva össze tudunk kapcsolni, ezáltal megakadályozva halunk lecsúszását míg biztonságos vízfelülethez érünk vele visszaengedésnél, illetve matracos mérlegelésnél.

Hírek képei: halkimelo_pontymatrac.jpg„A Starbaits Monster hagyományos matrac extra nagy méretével gondoskodik a hal maximális védelméről. Lezippzározható fedőrésze egyben kényelmet nyújt a horgász számára, amikor odatérdel a hal mellé”

 

Felfújható matracok

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak. Kis helyfoglalás, könnyű megtisztítási lehetőség, felfújt állapotban nagy és biztonságos felület. Keménységét tudjuk szabályozni a belepumpált levegő mennyiségével, vagyis a nyomással. Kedvelem őket, mert kész állapotukban biztonságos peremfelülettel rendelkeznek, mely megakadályozza a hal lecsúszását róla.

Hírek képei: halkimelo_pontymatrac_felfujhato.jpg„Egy mindenre figyelő tervezésű felfújható matrac a Starbaitstől. Teljesen lezippzározható külső rész a könnyed tisztítás miatt, párnázott horgászbarát fedőrész, kész állapotban megfelelően biztonságos peremrész. Hordtáskával, pumpával, minimális helyigénnyel- összecsomagolt állapotban.”

 

Bölcső jellegű matracok

Nálam ez a változat a No1, csónakos horgászatoknál kizárólag ilyet használok. A legnagyobb biztonsággal megóvja a halunkat, tépőzáras fedőrészük minden körülmény közt igyekszik megfelelő védelmet biztosítani. Egyetlen hátránya a nagyobb helyigény, de úgy érzem ennek nem szabad szempontnak lennie. A tisztítását a kivehető aljrész teszi könnyebbé.

Hírek képei: halkimelo_pontymatrac_bolcso.jpg„ Egyedi tervezésű Starbaits bölcső. Két félből álló összehúzható fedőrész, lehajtható oldalsó párna a horgász térde alá, és kinyitható vég a hal könnyed visszaengedése miatt. Kell ennél jobb?”

 

Fontos megemlíteni, hogy bárhol, bármelyik változatot használjuk, mindig legyen kézközelben egy edényben, a horgászvíz hőmérsékletével közel azonos hőmérsékletű víz, mellyel megnedvesítsük matracunkat használat előtt! Ne sajnáljuk a rálocsolt mennyiséget, mert komoly sérülésektől óvhatjuk meg vele halunkat. Nyári nagy melegben és mínusz közeli hőmérsékletben sűrűn pótoljuk a nedvességet halunk testén is és a kopoltyúlemezeknél, mert a kiszáradás és a fagyásveszély komoly következményekkel járhat!

 

Sebfertőtlenítő

A halakon fellelhető sérülések kezelésére szolgál (nem csak  a horog ütötte sebre!). Egy speciális antibakteriális oldat, mely direkt módon arra a célra lett kifejlesztve, hogy kezelje a sebeket és a kisebb sérüléseket az elfertőződés, a baktériumok, a vízpenész okozta fertőződések ellen. Használata elősegíti a gyorsabb gyógyulást, jó hatással van az immunrendszerre. Használatakor célszerű az oldatot gyengén beledörzsölni a sebbe. A víz lassan oldja.

Hírek képei: halkimelo_kryston_fert.jpg„Színtelen fertőtlenítő a Krystontól. Így halunk sérüléseit nem csak fotózás után, hanem az előtt is el tudjuk látni. Ugye milyen fontos tulajdonság?”

Én a színtelen változatát kedvelem, mert rögtön horogszabadítás után már célszerű alkalmazni, így a fotóinkat nem rontja el egy-egy sminkelt hal látványa. Ráadásul később kerül közvetlen kontaktusba a vízzel, így tovább kifejti hatását. Ha úgy járunk el, hogy a folyamatot megejtjük horogszabadítás után, egy esetleges betárolás után a fényképezés előtt, majd közvetlen visszaengedés előtt is, akkor már nyugodt lelkiismerettel könyvelhetjük el, hogy megtettünk mindent annak érdekében, hogy halunk sérülései mihamarabb regenerálódjanak.

 

Mérlegelő zsák

Halaink biztonságos lemérésére szolgáló eszköz. Találkozhatunk lágy, szövött anyagú változatával, és merevített fogantyúrészessel is. Általában zipzár gondoskodik arról, hogy mérlegelés közben halunk semmi esetre se tudjon kicsúszni belőle, ami komoly sérülésekhez vezetne. Használata természetesen akkor rendeltetésszerű, ha ezt is alaposan megnedvesített formában végezzük.

Hírek képei: halkimelo_merlegelo.jpg„ A Starbaits mérlegelő zsákja merev, összerakható felső részével a legnagyobb biztonsággal tartja halunkat mérlegelés közben is. Nagy méretének és kizippzározható végének köszönhetően a kapitális példányok (akár a harcsa) mérlegelése is biztonságosan elvégezhető”

 

Pontyzsák

Halaink biztonságos betárolását tudjuk megvalósítani vele. Sűrű szövésű lágy anyagból készül, mely a vízben rásimul a hal testére. Gyenge fényáteresztő képességének is köszönhetően megnyugtatja a halat.

Személy szerint nem vagyok híve a betárolásnak! Ha csak tudom, halaimat azonnal próbálom lefotózni, vagy visszaengedni. Egy fárasztás utáni stádiumban lévő „elfáradt” halat könnyebben és nagyobb biztonsággal kaphatunk lencsevégre, mint egy betárolt, erőt gyűjtött példányt. Ez nálam az alapelv, de természetesen léteznek extrém körülmények, amikor nélkülözhetetlen az alkalmazása. Versenyek, kedvezőtlen időjárási körülmények, vagy olyan esetek, amikor életünk halát normális fényviszonyok közt szeretnénk megörökíteni.

Fontos alapelv, hogy egy pontyzsákba semmi esetre sem tegyünk több halat! Továbbá különös körültekintéssel kell lennünk a betárolási hely kiválasztásánál! Mindig legyünk figyelemmel a megfelelő vízmélységre, és arra, hogy mit rejt a mederalj. Egy torzsás, köves, kagylós mederalj csúnya károkat tehet a pontyzsákunkban, de ami fontosabb a halunkban is.

Ha van rá lehetőség, akkor két pont közé kössük a betárolt halunkat, így biztosítjuk, hogy halunk nem tesz kárt önmagában a nekiütődés következtében. Természetesen különösen fontos ez esetben is a használat előtti alaposan átnedvesített állapot.

Hírek képei: halkimelo_pontyzsak.jpg„ A pontyzsák fontos tulajdonsága a sűrű finom szerkezetű szövés és a nagy méret. Mindkét tulajdonság jól látszik a képen”

 

A fényképezésre visszatérve egy pár szó elejéig. Rengetegen követnek el súlyos hibákat fotózáskor! Fontos, hogy halunkat mindig matrac fölött tartsuk, és ne nagy magasságban! Térdeljünk, vagy guggoljunk mellé, sose állva fotózzunk, mert egy leejtett hal az életével is fizethet érte! Továbbá fontos, hogy hogyan tartjuk a halat. Számtalan fotón látni, hogy a horgász ujja belelóg a hal kopoltyújába. Ez egy egyensúlyvesztéses szituációnál végzetes következménnyel járhat a halunk szempontjából! Helyes megtartás az, amikor a mutató és a középső ujjaink közt helyezkednek el a hal elülső és hátsó úszói. Sokkal nagyobb biztonságban tudjuk ily módon megtartani a halunkat. És ha mégis megugrana fotóalanyunk, akkor próbáljuk meg az egyensúlyvesztést úgy korrigálni, hogy halunk az alkarunk felé dőljön, ne pedig a matracra huppanjon, mert így is minimalizálni tudjuk a sérülés veszélyét. Ruhánkat kimoshatjuk, de halunk életét nem tudjuk visszaadni a szerencsétlen következmények után.

Hírek képei: halkimelo_profilkep.jpg„Egy helyesen megtartott hal fontos lépcsője a halak testi épsége megőrzésének! Matrac fölött (!) ujjaink közé fogott úszóik segítségével a legnagyobb biztonságban tudhatjuk őket a folyamat végéig. Ne nyúljuk a kopoltyúlemezek alá! „

Úgy gondolom, hogy ezeknek az eszközöknek a használata nélkülözhetetlen a pontyhorgászatban. Nélkülözhetetlen, mert segítségükkel és használatukkal kellő körültekintéssel meg tudjuk óvni a halainkat a további sérülésektől. Fontos segédeszközök az eszköztárunkban, de ne feledjük, hogy a legfontosabb halkímélő eszköz az maga az ember!

Inhof András - STARBAITS Team

Hozzászólások
#1tamastata - 2011.10.11 13:48:50
Nagyon jó a cikked de a példát és a figyelmét ,a bojlis horgásozok be is tartjak csak sajnos meg van nagyon sok viz a hóll ezt a nemes célt nem vésik figeélbe Köszönjük Grass és tarszunk ösze és mutasun peldat
#2Tofek - 2011.10.03 17:28:17
Drága Grass!!n!
Szerencsére a Pontyvilágban már olvashattuk eme' cikkedet!
Szeretném felhívni mindenki figyelmét erre az írásra hiszen a bojlis horgászok a halak kímélésével is példát mutathatnak,sőt kell is hogy mutassanak a többi horgásznak!!e!
"A legfontosabb halkímélő eszköz az maga az ember"

Köszönjük Grass!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET