Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


MIÉRT VONZANAK A NAGY TERÜLETŰ VIZEK?! (Misel Zadravec)
Cikkek

 

 

MIÉRT VONZANAK A NAGY TERÜLETŰ VIZEK?!

 

Megmondom őszintén, valahogy meguntam a horgászatot az olyan vizeken, ahol tudom, hogy a legnagyobb halak is alig haladják meg a 20 kg-ot. A 2010-es évben az volt a célom, hogy javítsak a korábbi ponty rekordomon, de azt azért tegyük hozzá, hogy ennek a megvalósításához olyan vizekre kellett ellátogatnom, melyek ideális feltételeket kínálnak ahhoz, hogy a pontyok ott akár 30 kg felettire is megnőjenek...

Hírek képei: zadrevec201104_1.jpg

 

Ne értsen félre a kedves olvasó, a 20 kg-os pontyok, illetve minden általam gyártott termékkel kifogott, 15 kg-on felüli fogás is sokat jelent számomra! Pályafutásom során minden országban, ahol horgásztam már, fogtam 20kg feletti „betyárkát”. E próbálkozások Európán belül eddig 5 állam területét foglalták magukba. Ám az utóbbi időkben valahogy csökkent a motivációm, amikor egy adott víz rekordpontyát többször is kifogtam, és azt állapítottam meg, hogy a ponty nem növekszik, hiszen minden tónak megvannak azok az adottságai (vízterület nagysága, természetes táplálékforrások mennyisége, a tó haleltartó képessége, stb.), amelyek meghatározzák az ott élő halak maximális súlyát, illetve méretét. Véleményem szerint, Európa szerte az eltérő klimatikus viszonyok is nagy jelentőséggel bírhatnak ebből a szempontból. Kivételek persze ettől függetlenül mindig lehetnek, de jellemzően inkább nagyobb tavak esetében kedvezőbbek a halak számára a feltételek, mert ott a nagy élettér mellett, a legtöbb esetben akkor is található (természetes) táplálék, ha mi horgászok nem szervírozunk nekik eledelt.

Ahhoz, hogy az említett célomhoz közelebb kerülhessek, már kora tavasszal utána jártam annak, hogy merre lenne érdemes próbálkoznom.

 

Hírek képei: zadrevec201104_2.jpg

A bázis

Nem volt könnyű dolgom, hiszen környékemen ritka az olyan víz, ahol 24 kilón felüli pontyok is úszkálnak. Sok gondolkodás után kiválasztottam egy olyan tavat, amely ugyan kiváló lehetőségeket tartogathat számomra, de azt hozzátenném, hogy a helyi szabályzat, pontyhorgász szemmel nézve, még hagyna némi kívánnivalót maga után. Konkrétan: Csaknem minden, ami egy mai „nagyhal vadász” számára alap követelmény lenne, az itt be van tiltva. Úgy gondoltam, hogy dacolva a szabályzat okozta nehézségekkel még is vállalkozom, egy itteni, kihívásokkal teli horgászat lebonyolítására. 2009-ben elsőként egy barátom hívott meg erre a tóra, aki túra idejére felajánlotta a horgászstégjét is. Az akkori, 5 napos horgászaton sok olyan egyéb technikai lehetőséggel kellet megbarátkoznom, amelyek „kiskapuként” jelentették számomra a megoldást, az előírások által tiltott módszerek szabályos kivitelezésére. Beetetni csak távirányításos etetőhajóval lehetett, maximum 120 m hosszúságban. A szomszéd stégek pedig balra, jobbra 10 m-re helyezkedtek el. Így 2400 négyzetméternyi területből kellet kihozni a lehető legtöbbet.

Hírek képei: zadrevec201104_3.jpg

A pontos etetés etetőhajó segítségével került megvalósításra

Persze a halak többsége 150-160 m-es távolságban mozgolódott, mintha tudták volna, hogy a parthoz közelebbi területek veszélyt jelenthetnek számukra. Mindjárt láttam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de miért is lenne? Az 5 nap is több mint rövid idő az eredményes horgászatra egy számomra új, ismeretlen vízen. Elkezdtem taktikázni: hétköznap nem volt valami sok horgász, inkább hétvégen „lepik el” a tavat, így elhatároztam, hogy az első napon egy kicsit többet fogok etetni, ez már bevált más nagyobb tavakon is.

Az etetőhajóra felpakoltam egyben 3kg bojli, pellet és főt gabona keverékét és hármat fordultam az etetéssel. Majd a bevetésre kész csalik az etetés szélére kerültek, az egyiket kicsit balra, a másikat pedig éle raktam. Így véleményem szerint nagyobb az esélye annak, hogy a felkínált horogravalónkat a nagy ponty vegye fel.

 

Hírek képei: zadrevec201104_4.jpg

Vegyes bojlimix

A korábbi tapasztalataimhoz hasonlóan, ahogy az a nagy területű vizekre jellemző szokott lenni, az első nap itt sem volt eredményes. Másnap gyönyörű napsütéses reggelre ébredtem, a fejemben pedig ide-oda szaladgáltak az elképzelések.

Hogyan tovább?! Komplikálás nélkül, épp úgy, mint az előző este, most is beettem. A horgok alá fűzött csalikat pedig kicseréltem más ízűekre, és visszadobtam őket a helyükre. Az első kapásig 30 órát kellet várnom. Az etetésen eleinte a kisebb pontyok domináltak, de tudtam, hogy utánuk majd hamarosan jönnek a nagyok is. A vízfelszín nappal sima volt, mint a tükör, így volt lehetőségem megfigyelni a halak mozgását, amely látszatra mindig egyre közelebb került az általam meghorgászott területhez, csak idő kérdése volt, hogy mikor szedi fel a csalit valami szebb példány.

Harmadik napon jött a meglepetés. A merítőhálómba egy hibátlan 19.50 kg-os ponty kötött ki.

Nem rossz már a harmadik napon, egy ilyen nagy tavon. Itt nem fordul sokszor elő, hogy egy évben egy és ugyanazt a halat többször kifognák a horgászok, ezért szép, és sértetlen marad a szájuk - ezért is szeretem a nagyobb vizeket.

Hírek képei: zadrevec201104_5.jpg

Az első komolyabb halam a tóról, 19.5 kg

Fotózás és fürdés (persze a hallal) után ismét beetettem. Az etetés közben, amikor éppen szótlanul kémleltük barátommal a vizet, hirtelen egyszerre döbbentünk meg: „Mi volt ez?!”

Nem messze tőlünk egy csodálatos ponty mutatta meg magát. Mindjárt arra gondoltam, hogy ez talán az én rekordom lesz…

Ekkor döntöttem: „I BE BACK!”

A tavon töltött első horgásztúrámon megismerkedtem egy jó emberrel, aki sűrűbben szokta a vizet vallatni, és tett egy ajánlatot, minek keretében horgászhatnék legközelebb a stégjéről. Szívesen elfogadtam a meghívását, hiszen érdekelt a tó másik oldala is. Így 2010 tavaszán először próbálkoztam a túloldalon, ahol megérkezésem előtt Tomi barátom már szorgalmasan horgászgatott es etetett. Itt szembesültem a tavon először azzal a problémával, hogy hogyan kellene kikerülni a kisebb halak támadását, és kulturáltan lerázni azokat a „sporttársakat”, akik maguk szeretnének az egész tavon horgászni.

Hogy mi is történt itt pontosan, és hogyan sikerült kifognunk a 24, 2x25 és 28 kg-os pontyokat? A következő írásomban erre is megtudhatjátok a választ...

Mi¶el Zadravec

Hozzászólások
#1Novi - 2011.04.14 18:28:27
Üdv!
Profi felcsigázó írás !g! még számomra is, pedig én nem egészen így cserkészem a halakat !e! !h!
#2hudo - 2011.04.14 13:44:22
Szia Misel! Köszönjük a cikket, megtisztelő számunkra, hogy Ránk is gondoltál! !f!Várjuk a 28-ast!!e!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET