Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Előkevariációk 2. rész: Kombinált előke- "Stiff rig" (Grass)
Cikkek

A sorozat második részében egy olyan előkét próbálok bemutatni, mely sokszor a legkapástalanabb időszakban hozta meg a várva várt sikert. Ez pedig az egy ponton beiktatott, elhajlást biztosító kis alkatrész segítségével átalakított merev előke, a Stiff rig.

Ezt az előkét főként pop-up bojlikkal használjuk, bár nekem hozott már sikert fekvő csalinál is. Egy biztos, kiemelt jellegű csalizási módnál működik a legjobban.

Mivel a gubancolódási százalék a nullához közeli, így előszeretettel használhatjuk dobós- és behúzós horgászatoknál egyaránt.

 

Lássuk akkor lépésről- lépésre az elkészítését.

 

grass_elokestiff1

 

Az előke alapját a láthatatlan Shadow fluorokarbon zsinór adja. Egyrészt víz alatt szinte láthatatlan a halak számára, másrészt merevségének köszönhetően nagyon nehezen tudja visszafújni halunk a csalinkat. Előző részben már bemutattam, nem térnék rá ki bővebben.

 

grass_elokestiff4

 

Horognak személy szerint az öblösebb horgokat kedvelem ehhez a módszerhez, ezért a jól bevált Starbaits SB400 márkajelzésűt alkalmazom előszeretettel.

 

grass_elokestiff10

 

Fogjuk a fluorokarbon zsinórt és végét picit hosszabbra hagyva kezdjünk el egy „csomó nélküli” kötést…

 

grass_elokestiff11

 

…majd bújtassuk vissza a másik végét az előkezsinórunknak a horog fülén kívülről, a horog öble felé. Ez nagyon fontos tényező, mert csak így tudjuk elérni a tökéletesebb akadást.

 

grass_elokestiff13

 

Szükségünk lesz egy karikára, mely a hajszálelőke általi bojlirögzítést fogja biztosítani a florokarbonból képzett íves pályán.

 

grass_elokestiff14

 

A hosszabbra hagyott végre, amit a csali rögzítés kiképzésének szántunk, fűzzünk rá egy karikát, majd bújtassuk vissza a horog fülén a látható módon…

 

grass_elokestiff15

 

..majd a megfelelő méretű hurok kialakítása után vágjuk le a felesleges véget és öngyújtó segítségével képezzünk rá egy „gumót”. Ez fogja megakadályozni azt, hogy a szál vissza tudjon csúszni a horogfülön. Ez a kialakított hurok fogja biztosítani a karika segítségével a csalink elmozdulását/elfordulását a horoghoz képest.

grass_elokestiff16

grass_elokestiff17

grass_elokestiff12

 

A következő lépésben a zsinórunk másik végére húzzuk rá a zsinórunk fülének rögzítését biztosító Crimps-et, majd egy dupla karikát. Utóbbi fogja biztosítani az előkénk két felének elhajlását egymáshoz képest. Majd a zsinór végét bújtassuk vissza a Crimps-ünkön.

 

grass_elokestiff19

 

A kellő előkerész hossz kialakítása után képezzünk öngyújtóval egy kis „gumót” és préseljük fogóval össze a Crimps-et, mely meg fogja akadályozni előkénk szétcsúszását. Régen ezt csomózással készítettük, de mióta létezik ez a szenzációs kis alkatrész, azóta leegyszerűsödött ez az egész folyamat.

Ezt az előkerészt nagyjából 5-7cm-es hosszban szoktam elkészíteni.

 

Miután ezzel is megvagyunk, a karikánk másik felébe is fűzzük, majd rögzítsük egy Crimps-el a fluorokarbon zsinórunkat az előbb látott módon, illetve hasonlóképpen képezzünk egy fület a másik végére, ismét egy Crimps segítségével. Az előkénk horogtól távolabbi hosszabb részét 14-16cm-es hosszban szoktam elkészíteni.

 

grass_elokestiff20

 

Az elhajlási pontot az említett dupla karika segítségén kívül…

 

grass_elokestiff21

grass_elokestiff22

 

…elérhetjük egy karikás forgó segítségével is. A crimpseket hagyhatjuk fedetlenül is, illetve elbújtathatjuk zsugórcső alá is.

 

grass_elokestiff23

 

Íme a félkész előkénk. Azért csak félkész, mert a csali rögzítéseket még meg kell oldanunk.

Lássunk akkor pár lehetőséget:

 

grass_elokestiff24

 

Bár nem a legegyszerűbb megoldási mód, de én mégis a fix hajszálelőkés megoldást kedvelem a legjobban. Ebben bízom, és nem kell amiatt aggódnom, hogy valami folytán „elhagyom” a csalimat. A karikába simán belekötünk a csalinknak megfelelő hosszúságú hajszálelőkét egy stoppernek kiképzett füllel a végén. Ezt bármilyen előkezsinórból elkészíthetjük. Macerás, de inkább dolgozom többet és nyugodtabban horgászok.

Hátránya, hogy fix a hossza, és ha nem tudjuk különböző stopperrel korrigálni a különböző átmérőjű csalik miatt fellépő különbségeket, akkor új hajszálelőkét kell kötnünk. Ez kb. 2 perc, tehát nem nagy bosszúság.

Előnye, hogy biztosan tartja a csalinkat.

 

grass_elokestiff25

grass_elokestiff2

grass_elokestiff3

 

Egy egyszerűbb megoldás, a gumikarikás/csalizó karikás rögzítés.

Fogjunk egy gumikarikát, és hurkoljuk bele a fém karikába. Majd fűzőtűvel húzzunk a gumikarikára egy gumiütközőt. Én a Starbaits „Stop float” ütközőből egy felet szoktam felhúzni a karikára oly módon, hogy a vágott rész „nézzen” a bojli felé. Az ütköző egyrészt biztosít a gumikarika hurok feszesen tartásában, másrészt megtámasztja a bojlit és nem engedi abba belehúzni a fémkarikát a gumi által. Ha ez megtörténne, nem tudna a fluorokarbon íven szabadon csúszkálni a csalink, és ez által bizonytalanná válna a tökéletesebb befordulás. Sokan használnak egyszerű flittert erre a célra. Én nem kedvelem, mert többször előfordult, hogy az elvágta, akár már dobás közben a csali karikát.

Ennek a csali rögzítési megoldásnak az előnye, hogy könnyen alkalmazkodik a csalink méretéhez, mindenféle átalakítás nélkül rögzíthetünk kisebb és nagyobb csalikat is.

Hátránya, hogy ha a gumi elöregszik, akkor könnyen elveszthetjük a csalinkat anélkül, hogy észrevennénk. Én ezért, ha ezt a módot alkalmazom, inkább többször lecserélem.

 

grass_elokestiff18

grass_elokestiff5

 

Sokak által kedvelt megoldás a csalizó selyem alkalmazása. Egy kis gyakorlással el lehet érni, hogy gyorsan és biztosan rögzítsük a bojlinkat vele a fémkarikához.

Fűzzük át a fonalat a kis fém karikánkon, majd alakítsunk ki egy szorító kötést. Ebbe bújtassuk bele a bojlinkat és a képzeletbeli felezővonalán szorítsuk meg a kötést. A felesleges végek levágása után akár öngyújtóval képezhetünk a végekre ki görcsöket, melyek megakadályozzák a csomó kilazulását.

Hátrányként talán azt tudom megemlíteni, hogy a 15. hal után éjszaka, hidegben, elgémberedett ujjakkal újrakötni nem leányálom, illetve ha nincs jó megkötve, kicsúszhat a bojlink belőle és akkor várhatjuk a kapást.

Személy szerint sima fogselymet használok erre a célra.

 

grass_elokestiff6

 

És íme a kész előkéink. Bármelyik rögzítési módot használjuk, ha jól van kivitelezve, biztosan tartja a csalinkat a horog alatt (vagyis felett J )

 

grass_elokestiff7

 

A bevetés előtt már csak az előkénk lesúlyozása van hátra. Használhatunk sörét vagy styl ólmot, illetve ólompasztát. Az utóbbit azért kedvelem jobban, mert a legtökéletesebben tudjuk vele kisúlyozni az előkénket, illetve el tudunk vele „rejteni” kisebb alkatrészeket, arra történő rágyúrásával.

 

grass_elokestiff8

 

Alkalmazhatjuk úgy, hogy a horog felől nézve a hajlási pont (karika/karikás forgó) mögé helyezzük, így a horoghoz közelebb eső előkerész teljes hosszában lebeg, a karika/karikás forgó által biztosítva elhajlik az előkehossz sugarú félgömb minden irányában a fenék fölött…

 

grass_elokestiff9

 

...karikás forgó alkalmazásánál a a forgóra gyúrjuk, illetve ha azt szeretnénk, hogy a csalink ne emelkedjen el olyan nagy mértékben a fenéktől, akkor a horoghoz legközelebb lévő "cripmsre". Sajnos erről a megoldásról nem készítettem fotót.

 

A végére már csak egy fontos tanács maradt. Fontos, hogy az előkénk horoghoz közelebbi része íves legyen a horog öblével megegyező irányba! A tökéletes befordulás így érhető el a legbiztosabban. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy párszor az összeszorított ujjainkat végighúzzuk a fluorokarbon zsinóron és egyben ívre hajtjuk. Az előke másik része egyeneshez közeli legyen, melyet ugyanezzel a módszerrel elérünk.

 

Mindenkinek sikeres gyakorlatbeli alkalmazást kívánok, feszüljenek a madzagok!

 

Inhof András (grass), Starbaits Team

Hozzászólások
#1alaskusz - 2011.01.28 16:19:45
Köszi a gyors infót Grass.!g!
#2grass - 2011.01.28 16:08:39
Köszi a hozzászólásokat :)
A következőkben lesz két egyszerű kötés, meg majd egy kicsit kombináltabb, de azt majd csak akkor szeretném megírni, ha már ki is próbáltam élesben is !u!
#3grass - 2011.01.28 16:06:13
Szervusz Miklós!
A www.starbaits.hu webáruházából az összes terméket meg tudod rendelni. Ha a személyes vizites vásárlás híve vagy, akkor a Horgász sziget áruházban szintúgy megtalálható elvileg a teljes paletta. Az elérhetőségét megtalálod a starbaits oldalon, a bannerjére kattintva.
#4alaskusz - 2011.01.28 15:30:24
Sziasztok ABK-sok.

Nagyon jó a cikk.Nekem is dobásoknál nagyon bevált a kombi rig.Tényleg nehezen gubacolódik.Annyi lenne a kérdésem? ..honnan lehet beszerezni a crimps-et..Mert eddig csak silány vagy nagyon drága termékekkel találkoztam.
Üdv minden Golyósnak!!!!!e!
#5hudo - 2011.01.26 20:12:00
Szia Tesó!

Végre olyan cikk az egyik forgalmazótól, ahol más termékét is (kryston) be lehet mutatni!

Más, az SB 400-as horog nekem is az egyik kedvencem, továbbá jól használható a Starbaits Carp Crimps is!!e!

A cikk ismét megüti az Amatőr színvonalat, csak így tovább! !d!!d!

Köszönöm a szülinapi cikket!!f!
#6Tofek - 2011.01.26 19:56:52
Grass!

Aztahétszázát neki!!454!
Ez már kicsit bonyolultabb mint az eddigiek,de nem "megoldhatatlan"!b!
Mindenesetre a szokott minőség,értelmezhetőség.......egyszóval profi munka!!!!!!!f!

Köszönjük!!q!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 3

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET