Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Az Amatőr Bojlisok Kiváltsága Pozsár bojlik tesztje 2. A haldömping! (YaXeYcarp)
Cikkek
Pozsár-bojli teszt 2.

(A haldömping!)

Amikor az írás első részét írtam, még csak a képzeletemben léteztek a Pozsár-bojlival megfogott halak képei. A csalik megismerése után biztos voltam benne, hogy hamarosan komoly sikerekről fogok beszámolni. Persze azért ott bujkált bennem a kisördög, és zaklatott a kételyeivel. Lehet, hogy mégsem szeretik a halak? Eddig nem sikerültek igazán jól a pecák lehet, hogy a csali az oka? Tudtam nem így van. Eddig vagy ismeretlen helyen horgásztam véletlenszerűen, vagy esélytelen időben, komolyabb előkészület nélkül próbálkoztam.

Végre eljött az én időm! Egy teljes hosszú hétvége, péntek reggeltől vasárnapig, volt időm felkészülni is. Hosszas telefonbeszélgetések alkalmával, elemeztük Solymosi Lajossal a csalikban rejlő lehetőségeket, az etetési taktikát, a csalikat az alakuló időjárásnak, és a horgászhely minőségének  függvényében. Ismét csak köszönetet kell mondanom Lajosnak, az a tudás, amivel ő rendelkezik, véleményem szerint páratlan a szakmában, és minden további nélkül átadta nekem, ami érdekelt. Igyekeztem jó diák lenni és mindent megjegyezni, de ezt a mennyiségű ismeretet elsőre (meg másodikra) nem lehet 100 %-ban asszimilálni. (Azért sok érdekes olvasnivalóval is ellátott, a Pozsár-bojli honlapján keresztül. Javaslom, vessetek rá egy pillantást, nagyon tanulságos irományokkal találkozhattok!)

Tehát az előkészületek tökéletesen sikerültek, reggel megérkeztem a tópartra, aki már olvasta írásaimat tudja melyikre. Nyár lévén nem nagyon válogathattam a helyek között, de sikerült a tó végén egy egész jó állást találnom.

news: Pozsar_II018.jpg

 

Remek horgászhely

Egy kis kitérő: Egyetlen egy félelmem volt, itt horgásztam májusban is és volt egy komoly kudarcom. Bal kéz felé a tó vége a kíméleti terület található. Néhány renitens horgász szeretett a tilosban járni, ezért az egyesület vezetősége egy sorban karókat veretett le a vízbe így szüntette meg a problémát. Kérdeztem az akkori halőrt, hol vannak a cölöpök. Elmondta. Tévedett. Miután a második halam kötött ki a karókon. Akkor változtattam, a bevált etetés helyett inkább jobbra horgásztam. Néhány kérdés, aztán folytatom: ha valaki szabálytalan miért büntetik az összes horgász? Nem lenne hatékonyabb lefülelni a renitenseket? Hány hal köthetett ki az óta a cölöpök fogságában, ez megéri az egyesületnek? Mi van a halak védelmével? És még lehetne folytatni…

news: Pozsar_II1001.jpg

A májusi helyválasztás nem volt az igazi

A szokásos kipakolás táborépítés után, felderítettem a terepet. Okulva a múlton, jobbra kerestem az alkalmas helyet. Szerencsére ebben nem volt hiány, több kagylópadot is találtam, illetve a nád előtt is jól mozogtak a pontyok. A meder vizsgálatot nem a megszokott etetőhajó-radar módszerrel végeztem. Készülve a dobálós versenyekre, a markerúszót választottam. Kétségtelenül, lassabb és macerásabb megoldás, de mozgalmas és izgalmas. Már többféle úszó-ólom párosítást kipróbáltam, amit igazán szeretek az a keskenytestű vezető szárnyas marker, és 90-120 gr-os lapos nehezék. Ezzel párosítással a legtöbb helyen jól lehet kutatni a talajt. Olyan 100 m körüli távolságban, ami majdnem a tó felezővonala itt, jelöltem ki a központi etetés helyét. Voltak jó helyek közelebb is, de a gyakorlás kedvéért is a távolabbi lehetőséget választottam. A markert úgy helyeztem el, hogy mindkét szerelékem tőle balra legyen, távolabb. Az irány meghatározásához mindig túlparti jellegzetes pontokat keresek, az úszó a dobás és etetés távolságának belövéséhez ad mértéket, így kevesebb az esély arra, hogy valamelyik hal összeszedi a bója zsinórját.

 

Az etetést is kézi módszerrel oldottam meg, etető rakéta, parittya és dobócső segítségével. Alapozásnak berakétáztam egy vödör főtt-erjesztett magot. Elkezdtem összeállítani a szerelékeket, addig is árnyékban lehettem. Közben óriási meleg miatt több liter vizet, öntöttem le a torkomon. Csaliztam, bedobtam.

Készítettem néhány etetőgombócot, method mixből, pelletekből, magokból. Ezeket parittyával jutattam a célterületre. Közben már beáztattam jó pár szem etetőbojlit, így ezeket be is dobócsöveztem. Nem igazán voltam én ehhez szokva úgy éreztem magam az etetés végére, mint aki lefutott egy maratont - négykézláb. Eztán jött egy kis intermezzo, telefonálgatások munka ügyben,

miközben az árnyékot követve, folyamatosan költözködtem a szép fűzfa körül. Azért a haverok is megtaláltak: „Jön a hidegfront, piros riasztás van a Dunántúlon!” és ehhez hasonló mondatokkal.

Az intelmeket csak félig fogadtam meg. Nem jöttem haza, csak felkészültem a viharra, mindent összepakoltam, kikötöttem, lesúlyoztam. Ennek ellenére egész délután csendes, forró idő volt. Kapás semmi, illetve egy-két kisebb potyesz jelezte, hogy mégis csak ott vannak az etetett helyen. A mellettem lévő nádasban nagy mozgásra lettem figyelmes. Közelebb lopakodtam, de nem azt láttam, amit vártam. A nádat tépő amurok helyett pontyokat kukkolhattam, akik a csigákat és egyéb élőlényeket csipegették a növények szárairól. Nem is vettek tudomást rólam. Majdnem egy órán keresztül figyeltem őket, de komolyabb példány nem került a szemem elé, ezért nem is terveztem semmilyen akciót ez ügyben.

news: Pozsar_II001.jpg

 

news: Pozsar_II002.jpg

A pontyok a nádban

A késő délután az izomláz növelés jegyében telt el, etetéssel és csalizással. Na, megjöttek a felhők, és Péter a tógazda, aki szintén a piros riasztással ijesztgetett. Mivel már sokan kívánták, megérkezett az eső, amit nem bántam, mivel valaminek fel kellett oldani a kapástalan időszakot. Az eső elmúltával viszont olyan szél kezdett fújni, amiben mindenféle horgászati cselekmény végrehajtása esélytelen volt. Feküdtem a sátorban, hallgattam a zúgást, elrendeztem magamban a világ dolgait, majd a saját dolgaimat, így teljesen nyugodtan vártam a jövőt. Ebben az ellazult állapotban éreztem, hogy eljött az én időm, egyedülálló és kellemes élmények várnak rám.

Ahogy a szél elállt jelentkezett is az első bajszos koma a horgon.

news: Pozsar_II004.jpg

 

Az első jelentkező

A halas-kagylós bojlira éhezett meg. Nem adta olcsón a bőrét, akarom mondani a pikkelyét, negyedóránál is több időbe került mire sikerült két vállra, vagyis inkább egy oldalra és matracra fektetnem. A küzdelem közben bebizonyosodott számomra, hogy jól sikerült a horgászhelyet kiválasztani, egy pillanatig sem volt arra esély, hogy a karókat elérje a hal. A part menti ritkás nádasba azért néhányszor belefutott (az uszonyai segítségévelJ), de ez már az adott szerelékkel nem jelentett kockázatot. A ponty 8,5 kg-os volt, fertőtlenítés, és sztárfotó után ismét úszkálhatott tovább. Az eddigi gyakorlatomtól eltérően nagy figyelmet fordítottam arra, hogy az etetésen tartsam a halakat.

 

Ezt korábban nem tartottam fontosnak, mivel a célom soha nem a nagy darabszámú fogás volt, inkább kevesebb, de termetesebb egyedet szerettem volna partra segíteni. Mivel a nagyobb pontyok nem szeretik a nyüzsgést úgy gondoltam, hogy ha nem etetek minden kapás után nyakra-főre, mert úgy is marad valamennyi csalogató anyag a helyszínen.

 

Most viszont versenyre készülve muszáj a mennyiségi fogásra is gondolni, és a Pozsár bojli fogósságát sem ártana próbára tenni. A sötétben a rakétázás vagy a parittyázás nem túl sok sikerrel kecsegtető művelet, így maradt a csöves technika. A dobócsövezésre szánt bojlikat néhány percre beáztatom, hogy nagyobb legyen a tömegük, és a csalogató hatásukat is gyorsabban fejtik ki. (Köszi, a tippet Csarsz!) A kapás után visszadobtam a szereléket, majd ismét megdolgoztattam, az eddig nem használt izmaimat, néhány golyó vízbejuttatása céljából.

Visszaballagtam a sátorba, lefeküdtem az ágyamba, mint aki jól végezte a dolgát. Néhány perc múlva, már tudtam, hogy tényleg jól tettem a dolgom, mert ismét szólt a jelző, sivított a fék. Most a másik botomon jelentkezett egy bajszos koma. Fárasztás, egy kis dzsungelharc a nádasban, majd újabb fotómodell pihent a kipárnázott fekhelyén. Tömege 8 kg.

 

news: Pozsar_II005.jpg

A második

Itt megemlíteném, hogy a rendelkezésemre álló technikával a fényképezés nem épp egyszerű mutatvány, 10 másodperc áll rendelkezésemre, hogy megfogjam, és a kellő helyre emeljem a halat, amíg a gép önkioldója bekapcsol. Ezen művelet közben azért sikerült jó néhány vicces pillanatot megörökítenem.

news: Pozsar_II006.jpg

 

news: Pozsar_II007.jpg

Minden kép egy újabb kísérlet

Folytattam a horgászatot, jöttek is a pikkelyesek, annak rendje-módja szerint. Reggelre több mint 10 darab 5 kg feletti példányt sikerült szákba terelni. Nem mondhatnám, hogy kipihentem magam, de nem lankadhattam vártak az újabb feladatok. A pontyokat magam előtt kell tartani, ehhez nem kevés anyagot juttattam be a nap folyamán, a már leírt technikákkal. Szinte megállás nélkül fogtam a halakat, de a nappaliak méretben jócskán elmaradtak, az éjszakai társaiktól, de így sem unatkoztam.

Délután új ismerősökkel lettem gazdagabb. A horgászhelyemen mellém táborozott le Gábor (Szepare), a barátaival. Ők nem horgászni jöttek, hanem a csillagokat fényképezték. ott találkoztunk először, de nem bántam meg a dolgot, kellemesen eltöltöttük az időt két kapás között.

 

 

news: topfoto_024006.jpg

Nem vág a témába, de érdekes az egyik Gábor által készített kép. A csillagok mozgása egy éj alatt.

 

Mert, hogy jöttek ám éjszaka ismét a szebbnél szebb potyeszok, a legnagyobb 11,5 kg-os, de ismét akadt több 8 kg feletti példány is, és még több 5..8 kg között, a vendégeim nem kis ámulatára. Reggelre teljesen kinyúltam, úgy döntöttem korán szedelődzködöm és indulok haza.

news: Pozsar_II008.jpg

news: Pozsar_II009.jpg

news: Pozsar_II011.jpg

Néhány példány a sok közül

news: Pozsar_II014.jpg

Ő volt a legnagyobb 11,5 kg

Ennyit a túra kaland részéről, ideje hogy a csalikkal is foglalkozzunk. A mesterem tanácsára két féle csalit használtam: Az egyik egy half’n’half (két fél bojliból készített) kombináció a horoghoz közelebb eső darab az asafoedita ízesítésű Fűszeres TOP csalibojli, a másik egy fél édes prémium csalibojli spirulina bevonattal. Ez a felkínálási mód hozta a kapások és a fogások kb. 30 %-át. Próbáltam szivaccsal könnyíteni a csalin, de ezzel nem növekedett a kapások gyakorisága. Egyszer-egyszer csaliztam 1 db 20 mm-es asafoedita ízesítésű Fűszeres TOP csalibojlival, de nem volt olyan eredményes, mint az előzőleg ismertetett módszer, halak 10 %-át köszönhetem neki. A végére hagytam a legeredményesebb csalit, mégpedig a Halas-kagylós prémium golyót, ezzel fogtam a legtöbb, és a legnagyobb pontyot is.

Fel szeretném hívni még a figyelmet egy fontos összetevőre. Mivel nem behordásos technikával horgásztam, szükségét éreztem valamilyen horog közeli csalogató anyag használatának. Több megoldás jöhet szóba, mint például a PVA termékek számtalan variációja, de mást választottam. Már korábban felkeltette az érdeklődésemet a Pozsár-bojli ólomra gyúrható masszája. Kipróbáltam, és bevált. (Ugyan a termékleírásban az van leírva, hogy nagyobb dobást nem bír ki, ezt cáfolnom kell, de erről majd a későbbi írásaim valamelyikében emlékezem meg.) Érezhetően gyakoribbak voltak a kapások abban az esetben, amikor rágyúrtam a pasztát az ólomra. Használata könnyű, ha betartjuk az útmutatót, az „illata” elviselhető.

news: Pozsar_II010.jpg

Íme a paszta bevetés előtt

Az etetésre a magok mellett használtam, normál és olajos etető pelletet, amelyek gyorsan kifejtik hívogató hatásukat. A teríték gerincét az etetőbojli adta, ami egy halas jellegű golyó, pontynak élettanilag fontos összetevőkkel, aromák nélkül. Nagyon megszerettem ezt bojlit, mivel helyben tudja tartani, a halat, illetve ha egyszer megkóstolják, a potyeszek, mindig visszatérnek az etetésre keresve az eledelt, de mégsem vonja el a figyelmüket a horgon található több csalogató anyagot tartalmazó csalétekről.

Nem sikerült az összes csali golyót kipróbálnom, mivel nem volt szívem a működőeket lecserélni, de már most előre vetítem, hogy a sors akaratából (vagy a figyelmetlenségem miatt) egy újabb horgászat alkalmával használtam őket, és erről is olvashattok a következő írásomban.

Összefoglalva egy olyan élményben volt részem a hétvégi pecán, amelyet úgy gondolom nem lehet elégszer átélni. A Pozsár bojli termékek, valóra váltották elvárásaimat, amelyeket az első vizsgálat után támasztottam feléjük. Egy dolog volt meglepetés számomra, a korábbi tapasztalataim alapján, ezen a vízen, a fűszeres csalitól sokkal jobb eredményeket vártam volna, de érdekes módon a halas csali működött inkább. Különösen tetszik az etetőbojli koncepciója.

news: Pozsar_II016.jpg

A pecás és a szerszáma

Tisztelt olvasó! Remélem, nem érzed úgy, hogy túlságosan, marketing jellegűre sikerült az írásom. Nem ez volt a célom, hanem, hogy megosszak veletek egy izgalmas kalandot, illetve ha valaki a Pozsár –bojli termékeit választja, segítséget adjak a használatához.

Folytatása következik…

2010. szeptember 15.

Gátsik Attila (Yax)

www.yaxeycarp.atw.hu

Fotó: Nyíri Gábor (Szepare), köszönöm!

Hozzászólások
#1gaben - 2010.11.02 20:44:42
Szia Yax!

Gratula az íráshoz és a halakhoz is!

Üdv: Gaben!g!
#2Toth Beci - 2010.11.02 18:01:40
Szevasz yaxi baratom igen szuper vizen pecazol en csak gratulalhatok fenkepejidhez es csak megerositem hogy pozsar azer nem semi mik mar pecaztunk egy ket versenyien es sose hagyot cserbe mindeg meghozszta sajat gyumolcset en eszt csak megtudom erositni es remelem meg lesz egy par peca turank tavolsagot megolgyuk es Gratulalok .!f!!f!!f!
#3pappt - 2010.11.02 06:56:39
Hali Yax!

Ismét gartula! Szép halak egy gyönyörő vízből! Azt az utóbbi versenyen észrevettem, hogy a massza és a bojli kivállóan teljesít! Az egyedül történő fényképezéshez segíthet a két jelzőpózna leszúrása úgy, ahogy a versenyen mondtam!
Szóval !e! és !g! meg !f!.
#4csarsz - 2010.11.01 21:07:49
Gratulálok!
Jó kis írás,jó kis peca lehetett!
Még sok ilyet!!f!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [0 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 3

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET