Főoldal E-mail Kapcsolat 2019.02.16
Oldal GPS
ETIKAI KÓDEX
FŐOLDAL
ABK KOLLEKCIÓ
LEXIKON
HÍREK,CIKKEK
AGORA
ADOK-VESZEK
FÉNY-KÉPTÁR ÚJ!
FÉNY-KÉPTÁR
VIZEINK
VERSENYEK
TÁMOGATÓINK
KEDVEZMÉNYEK
ABK MÉDIA ÚJ!!!
FOGÁSAINK
KAPCSOLAT
KERESÉS
TARTALOM
COOKIE részletek!
Legújabb vizeink
Nagyrédei Horgásztó
Pölöske
Szavanna horgásztó
Merenye
Gerézdi tavak
Dumafal..

Ahol
Bojlizásról is Kérdezhetsz
Üzenet küldéséhez bekell jelentkezned.


2019.01.17 10:49:53
nagyon-nagyon-nagy
on... tiszta és őszinte !u! szívvel... boldog !a! ünneplős!f! szép napot !e! minden érintetnek... mert 4+4 !n! az=8 !c!
2017.01.26 18:39:18
sziasztok érdeklődnék valaki a nyékládházi tavakról tud valamiféle infót? mindent megköszönnék! !u2!
2016.04.02 09:32:31
Sziasztok,új tagként üdvözlök mindenkit.Görbüljö
n..
2016.03.28 12:36:57
Kellemes húsvéti ünnepet kívánok !!!!
2016.03.07 10:52:27
Minden Tamás_Nak Boldog névnapot kívánok !!!!
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Látogatók száma
Ünnepeltjeink
Ma 2019.02.16. Szombat,
Julianna, Lilla napja van.

Ma nincs névnaposunk!


Holnap: 2019.02.17.
Donát névnap lesz.

Holnap nincs névnaposunk!

Mai szülinaposunk.

   Moldi

Boldog Szülinapot kívánunk.


Holnapi szülinaposunk.

axelalma

Tesztvizeink


Napsugár 2 horgásztóIzsáki Horgász- és Pihenőpark (IHP)Harsányi HorgásztóMaconkai-víztározóBÁZIS-HORGÁSZTÓNagyrédei Horgásztó


Combi rig készítése Starbaits módra.
CikkekCombi rig készítése Starbaits módra
Az utóbbi időben sokat foglalkoztatott a gondolat, hogy miként finomíthatnám hatékonyan a végszerelék egyik legfontosabb elemét, az előkét. A Starbatis.com-ot olvasgatva felfigyeltem pár eszközre, és végszerelék kialakításra, amik számomra eddig ismeretlenek voltak, viszont akik kipróbálták, több szép pontyot is köszönhettek már a szerelék fogósságának. Elhatároztam, hogy az ősz folyamán, mikor a pontyok már óvatosabbak, kipróbálom ezt a végszereléket. Miután beszereztem a szükséges kellékeket, már csak egy vizet kellett keresnem, ahol kényelmesen elkészíthettem, és esetleg kipróbálhattam a szerelékeket. Egynapos horgászatot terveztem, ezért egy közeli Tisza holtágra esett a választásom, ahol kevesen bojliznak, így a kihívás is nagyobb.
Korán indultam, hogy kényelmesen ki tudjak pakolni, és megfelelő horgászállást is kellett találnom a vízparton. A hajnali derengésben a megszokott kép tárult elém, de volt valami változás az eddigiekhez képest.

adamrig1.jpg


A víz tetején jelentős mennyiségű összefüggő békalencse úszott, megnehezítve a horgászatot. Megpróbáltam egy olyan helyen letelepedni, ahol viszonylag kevés békalencse volt, de tudtam, ez csak rövid ideig maradhat így, hiszen az apró növények folyamatos mozgásban voltak. Gyors kipakolást követően bedobócsöveztem pár marék Hot Demon 20mm-es bojlit a túlparton a vízbe nyúló fák elé, majd bevetettem a felcsalizott végszerelékeimet, egyelőre még a „régi”, általam már használt horogkötéssel és előkével. Miután mindent elrendeztem magam körül, nekikezdhettem a szerelék elkészítésének, melyet a következőkben képekkel próbálok meg illusztrálni.

adamrig2.jpg

A munkaterület és a szükséges kellékek

adamrig5.jpg

A horgot a GRANITY előkezsinórral kötöm meg. A 25lbs erősségű változatot választottam, akadómentes terepre ez is bőven elég, de még mindig marad elég erőtartalékunk egy esetleges elakadásnál. A GRANITY egy világos színű fonott zsinór, magas kopásállósággal.

adamrig6.jpg
A combi rig másik alkotóelemét a Starbaits SHADOW fluorocarbon alkotja. A vízben szinte láthatatlan fluorocarbon zsinór biztosítja a megfelelő merevséget, jelen esetben a teljes előke hossz kb. 70%-ában. Ez a merevség elősegíti a biztosabb akadást, illetve a dobásoknál kevésbé gubancolódik előkénk.

A horognak az SB 100-as szériához tartozó D-RIG-et választottam 4-es méretben. Ez egy gyárilag elkészített D-RIG, természetesen tökéletesen elkészített kivitelben. A horog alakja kontinentális jellegű, így akár fekvő csalikhoz is eredményesen alkalmazható. Esetünkben balanszírozott csalival illetve pop up bojlival kívántam horgászni, mivel a meder alján az ősz beálltával egyre több ág, gally, illetve falevél gyűlik össze. Egy fenékről elemelt csalival tapasztalataim szerint ilyen körülmények között eredményesebbek lehetünk.


adamrig7.jpg

SB 100 D-RIG horogadamrig8.jpg

Combi ring, azaz dupla karika

A két zsinórt egy egyszerű dupla karikával kötöttem össze. A duplakarika előnye, hogy a lágyabb GRANITY és a merevebb SHADOW között szabadabb mozgást engedélyez, mint a kötés, így a csalink természetesebben mozoghat a fenék felett.

adamrig9.jpg

Első lépésként kezdjük a horogkötéssel. A horgot palomar csomókötéssel kötöttem fel.


adamrig10.jpg

Fűzzük át a fonott zsinór végét a horog fülén, majd fűzzük vissza, így kapunk egy hurkot. Ezt a hurkot hagyjuk tágra, később még jól fog jönni a tartalék.

adamrig11.jpg

A horog fülén visszahúzott zsinórt fogjuk hozzá az előkénkhez, majd a horog mellett kössünk egy egyszerű csomót.


adamrig12.jpg


Ezután a megfelelően tágra hagyott hurkon bújtassuk át a horgot, és húzzuk szorosra a csomót a horogfül mögött. A felesleges zsinórt vágjuk le egy éles ollóval, ezzel végeztünk is az első lépéssel.


adamrig18.jpg


adamrig13.jpg

A következő lépésben fogjuk a dupla karikát, és kössük hozzá a GRANITY fonott zsinórral megkötött horgunkat. Forgók, karikák felkötésére Clinch csomót szoktam használni, még nem hagyott cserben egyszer sem. Az előke e részét tetszőleges hosszra köthetjük, de 10 cm-nél hosszabbat csak kivételes esetekben szoktak alkalmazni.

adamrig14.jpg

Így néz ki az előkénk lágyabb részeadamrig3.jpg

A harmadik lépésben egy Carp Crimp nevű kis fémkapcsot használtam. Ezt a kis kapcsot a merev és vastag damilok rögzítéséhez használhatjuk. Bizonyára többen tapasztalták már, hogy egy 0,50-0,65mm átmérőjű damilt nem olyan egyszerű megkötni úgy, hogy a kötés menetei rendesen össze is szoruljanak. Elvileg a kis kapocsból létezik több méretben is, így a damilunk vastagságához ki tudjuk választani a megfelelő méretet. A 0.8x8mm-es mérethez véleményem szerint legalább 0,55mm-es damil szükséges. Ehhez képest nálam 0,45mm átmérőjű damil volt, de sikerült azt is megfelelően rögzítenem, igaz többször rá kellett szorítanom a fogóval.

adamrig4.jpg

Szükségünk lesz a kapocs összeszorításához alkalmas fogóra is

adamrig15.jpg

A karika szabad fülébe fűzzük bele a damilunkat, de előtte bújtassuk át a carp crimps kapcsot. Ezután fűzzük át a damil végét a kapcson, így mindkét szál rögzíthető. Nincs más dolgunk, mint beállítani a fül méretét, és a fogóval összepréselni a fémkapcsot.

adamrig16.jpg

Vágjuk le a felesleges damilt, ezzel elkészült a végszerelékünk. A levágás után megmaradt kis darabot öngyújtóval megolvaszthatjuk, ezzel egy kis gömböt képezve a végén, így 100% biztonsággal bonthatatlan lesz a kapcsolat. Ha megfelelően préseltük össze a carp crimps-et, akkor a damilunkat többé nem bírjuk megmozdítani benne.
Természetesen, ha valaki úgy tárolja az előkéit, hogy előre ráhelyezi a forgót, akkor ez a művelet a forgónál is elvégezhető.

adamrig17.jpg

Összepréselve

adamrig19.jpg

A kész végszerelék…


adamrig20.jpg

… és a szükséges hozzávalók

Sajnos a szereléket nem sikerült élesben még kipróbálnom, melynek okát a következő írásomban megmutatom, de a következő túrám alkalmával mindenképpen egyik botomat egy ilyen combi rig-el fogom felcsalizni.

Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok és „feszüljenek a damilok”.

Vágó Ádám – Starbaits Team


Hozzászólások
#1hudo - 2010.10.03 12:44:01
Köszi Ádám!

Az ilyen cikkek egyelőre hiányoztak az oldalról, köszönöm a hiánypótlást!!f!
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Keresés
Amit Beírsz, Keressük:


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Klub tagok
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Klub tagok: 1,198
Legújabb tagunk: angyal
Partnereink


MaxcarpCARPSOULBig Carp BaitsIHPAUTENTIK SNIPERSTARBAITSCARPSHOPCFBSBS Tactical Bait ProductsCAJG CENTERKeleti Horgászbolt


Partner Oldalak


HorgászSajtó


Magyar Pontyhorgászok EgyesületeYaXeYcarp weblapja


Horgászclub HungaryBarracuda HorgászboltBojlistavak.huCARPAHOLIX webáruházCARPEXPRESS.NET